ΗΠΑ: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά Τραμπ για την προστασία του κλίματος

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στις ΗΠΑ, εν μέσω βροχής και χιονιού, προκειμένου να απαιτήσουν την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις συνέπεσαν με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών προεδρίας για τον Ντόναλντ Τραμπ και είχαν ως στόχο την υπαναχώρησή του από τις εξαγγελίες του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Ουάσινγκτον, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί

πραγματοποίησαν πορεία από το Καπιτώλιο έως τον Λευκό Οίκο.

Η «Πορεία για το κλίμα» έβαλε στο στόχαστρο προσωπικά τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αποτέλεσε στόχο πολλών συνθημάτων και επικρίθηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους κάθε ηλικίας διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές πραγματοποιήθηκαν περίπου 300 παράλληλες πορείες σε όλη τη χώρα, σε πόλεις όπως το Σιάτλ, η Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο.
Οι διαδηλώσεις έρχονται μία εβδομάδα μετά την συγκέντρωση υποστηρικτών της επιστήμης σε 600 πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πολιτική και δημόσια απόρριψη της καθιερωμένης έρευνας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια των εμβολίων.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι διαφωνούν, μεταξύ άλλων, με την άρση των περιορισμών στην εξόρυξη, τη γεώτρηση πετρελαίου και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την αλλαγή κλίματος ως φάρσα, μια «ιδέα που εφηύραν οι Κινέζοι για να εμποδίσουν την αμερικανική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική», αμφισβητώντας τη συντριπτική συναίνεση των επιστημόνων ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και ότι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο ανθρώπινος παράγοντας.

Στην πορεία συμμετείχαν διασημότητες, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, αλλά και ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο. «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε.

Η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα η οποία συνήφθη το 2015 είναι «ετεροβαρής», διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καλούνται να «πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια» ενώ άλλα κράτη ωφελούνται από αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Χάρισμπεργκ την ημέρα της συμπλήρωσης των πρώτων εκατό ημερών του στο αξίωμα.

Η απάντηση του Τραμπ: Πληρώνουμε πολλά για το κλίμα

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια (για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα) ενώ η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία δεν συνεισέφεραν και δεν θα συνεισφέρουν τίποτα», υποστήριξε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η συμφωνία αυτή είναι «ετεροβαρής» και του θυμίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η κατά γράμμα τήρηση της συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ της χώρας του κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι «εργοστάσια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα».

«Θα πάρω μια μεγάλη απόφαση για τη συμφωνία του Παρισιού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα