Ιάκωβος Γεωργάνας: Ο Βετεράνος των αγορών

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με το έθιμο ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Ιάκωβος Γεωργάνας ήταν εκεί και «κτύπησε» το κουδούνι για την έναρξη της συνεδρίασης. Παρών. Στο σπίτι του. Γιατί το χρηματιστήριο και η αγορά είναι σαν το σπίτι του ή απλώς, το σπίτι του χρόνια τώρα. Πολλά χρόνια τώρα. Το πόσα ακριβώς δεν έχει σημασία.

Σε αυτούς τους υπολογισμούς

ένα πράγμα έχει σημασία: Όταν ο Ιάκωβος Γεωργάνας άρχιζε την επαγγελματική διαδρομή του στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) – ή για την ακρίβεια, στο πρόγονο της ΕΤΒΑ, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (ΟΧΟΑ) οι περισσότεροι από τα σημερινά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ήταν είτε βρέφη, είτε δεν είχαν καν γεννηθεί.

Ο Γεωργάνας – ο αγαπημένος Τζάκ της αγοράς- πέρασε την πόρτα του ΟΧΟΑ το καλοκαίρι του 1958. Ιούλιο μήνα. Στον ΟΧΟΑ και στο διάδοχο σχήμα της ΕΤΒΑ παρέμεινε παρέχοντας τις υπηρεσίες του για 33 ολόκληρα χρόνια. Ένας από τους λίγους υπηρεσιακούς παράγοντες που είδε τις κυβερνήσεις να περνούν αλλά εκείνος ταυτίσθηκε με την αγορά και εκείνης τα συμφέροντα εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί μέχρι σήμερα.

Κατά μία έννοια ο Ιάκωβος Γεωργάνας ήταν και παραμένει ένας statesman για τα ελληνικά δεδομένα. Μια παρουσία στο δημόσιο βίο με θετικό πρόσημο.

Πόσοι και πόσοι από τους νεώτερους της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς δεν έμαθαν γράμματα κοντά του – στην Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, στην ΕΤΒΑ και αργότερα στην Τράπεζα Πειραιώς. Διαβάζω το βιογραφικό του ανηρτημένο στο site του Χρηματιστηρίου: "Ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας είναι μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών καθώς και της Εταιρίας Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. Επίσης είναι μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και μέλος Δ.Σ., χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, των εταιριών Aegean Airlines και Ελληνικά Καλώδια.

Τον Ιούλιο του 1958 εισήλθε στην υπηρεσία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (Ο.Χ.Ο.Α.), της μετέπειτα ΕΤΒΑbank, στην οποία εργάστηκε επί 33 χρόνια ως στέλεχος, Υποδιοικητής και Διοικητής κατά την περίοδο 2002-2003.

Διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Μάιο του 2004, καθώς και Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από 12.1.1989 έως 31.1.1991".

Ακούγοντας τις δηλώσεις του για το 2017 πρόσεξα με ιδιαίτερη προσοχή εκείνα τα λόγια που παραμένουν το δικό του ευαγγέλιο για δεκαετίες: Η ψυχολογία της αγοράς, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης...

Keywords
Τυχαία Θέματα