Η υποψηφιότητα Σαρκοζί αποτελεί... όνειρο για τον Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο να αντιμετωπίσει τον... εκλεκτό Nicolas Sarkozy στις εκλογές του 2017.

Ο προκάτοχος του Hollande ανέφερε τη Δευτέρα πως θα επαναλάβει την υποψηφιότητα του 2012 για τη γαλλική προεδρία. Η ανακοίνωση, την οποία πολλοί αναλυτές ήδη ανέμεναν, δίνει στον 61χρονο μόλις τρεις μήνες για να πείσει τους σκεπτικιστές της δικής του παράταξης και να υπερισχύσει του Alain Juppe.

Τα γκάλοπ

δείχνουν πως το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Γάλλοι είναι μία επανάληψη της μάχης του 2012. Αλλά για τον 62χρονο Hollande, του οποίου τα ποσοστά έχουν... πιάσει πάτο, η επιστροφή του Sarkozy είναι ένα πολιτικό θαύμα. Θα αμβλύνει τις συνήθεις αντιδράσεις για ανανέωση και θα υποστηρίξει το κεντρώο συναίσθημα που προωθεί ο Hollande για έναν απλό λόγο: Η αντιδημοτικότητα του Sarkozy μπορεί να φτάσει ακόμη κι αυτή του Hollande.

Απομένουν οκτώ μήνες μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, και μόλις 17% αναφέρουν πως έχουν εμπιστοσύνη στον Hollande, κάτι το οποίο διαφέρει ελάχιστα από το χαμηλό ρεκόρ του Ιουνίου, της τάξεως του 15%.

Το ίδιο γκάλοπ δείχνει πως ο Juppe, ο 71χρονος πρώην πρωθυπουργός είναι το φαβορί, με 440 /1000 πολίτες να τον βλέπουν θετικά. Ο Sarkozy, από την άλλη, έχει μόλις το 26% των πολιτών.

Το... ονειρικό σενάριο του Hollande θα ήταν ο Sarkozy να απωθήσει τον Juppe με τη βοήθεια της δεξιάς. Τα κύρια στοιχεία στα οποία θα επικεντρωθεί η καμπάνια του Sarkozy είναι η ασφάλεια αλλά και το ίδιο το γαλλικό έθνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα