Η Τουρκία προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Να καθησυχάσει τους επενδυτές της προσπαθεί η Τουρκία με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε χαμηλά ρεκόρ, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Θα υπάρξει μέγιστη ευαισθησία για οικονομική ελευθερία» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις εξουσίες στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με μέτρο,

και ο μόνος στόχος είναι να καθαρίσουμε τα κυβερνητικά όργανα» που υποστήριξαν το πραξικόπημα, επισήμανε.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις 14:00 για να συζητήσει και να ψηφίσει σχετικά με το μέτρο αυτό, όπως απαιτείται από το τουρκικό Σύνταγμα.

Η χώρα δεν θα είναι υπό στρατιωτικό καθεστώς, και οι μονάδες του στρατού θα λαμβάνουν εντολές από τους κυβερνήτες των επαρχιών, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Χιλιάδες αξιωματικοί του στρατού, δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό κράτηση έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Το αποτυχημένο πραξικόπημα αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της Τουρκίας, υπονομεύοντας την οικονομική της δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον και ιδιαίτερα μεσοπρόθεσμα» η οικονομολόγος Maya Senussi, στο Roubini Global Economics.

«Η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα έχει προστεθεί στην πληθώρα των προϋπαρχόντων πολιτικών κινδύνων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη χώρα να ξεκινήσει την οικονομική μεταρρύθμιση» πρόσθεσε.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ωστόσο έστειλε μήνυμα στους επενδυτές να μην ανησυχούν.

«Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως συνήθως» και οι ζωές των απλών ανθρώπων δεν θα διακοπούν, είπε στο Twitter.

«Είμαστε δεσμευμένοι προς την οικονομία της αγοράς» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα συνεχίσει με την προγραμματισμένη επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα