Η τελευταία ευκαιρία

Στις 7 Οκτωβρίου 2013, έγραφα ότι παρά τα όσα περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 «η τρόικα από τη μια υπολογίζει ότι το κενό είναι μεγαλύτερο (κάτω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ όπως υπολογίζει η κυβέρνηση) και εντοπίζεται κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία και στα φορολογικά έσοδα (το ΔΝΤ το υπολογίζει σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ).

Επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να περιγράψει τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθεί το κενό. Συγκεκριμένα ζητά τα υποκατάστατα

μέτρα της μη εφαρμογής της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και της μη περικοπής των αποδοχών των ενστόλων.

Μάλιστα ζητά τα μέτρα να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Γι’ αυτό εξάλλου η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού εντός του πολιτικού πλαισίου που έχουν θέσει ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (όχι νέα μέτρα) μοιάζει με μια άσκηση τετραγωνισμού του κύκλου».

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις για την ελληνική κυβέρνηση η άσκηση του τετραγωνισμού του κύκλου «κατέβηκε» από το χώρο των υποθέσεων στο επίπεδο της απτής πολιτικής πραγματικότητας.

Τώρα τι γίνεται; Τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα. Πως θα πορευθεί η κυβέρνηση ; Είναι βέβαιον ότι αν υπάρξει νέο πακέτο μέτρων θα αποσταθεροποιούσε πλήρως την κυβέρνηση, καθώς οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν βασίσει το σύνολο της πολιτικής τους στρατηγικής στη γραμμή «όχι νέα μέτρα».

Όμως αυτή η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης που βασίστηκε; Βασίστηκε σε μια πολιτική εκτίμηση η οποία αντανακλούσε τη δική της θέληση για την πολιτική της επιβίωση εντός ενός πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου το οποίο βρίσκεται στα όρια της ανοχής του αν δεν τα έχει ήδη υπερβεί; Ή ήταν συγχρόνως και απόρροια μιας ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης μελέτης της οικονομικής κατάστασης σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και του τρόπου αντιμετώπισής του; Ή απλά βασίστηκε στην τοποθέτηση του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα για να δηλώσει ότι δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο; Όποια και αν είναι η απάντηση, κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί, στην ελληνική κυβέρνηση δίνεται η τελευταία ευκαιρία να υποστηρίξει σθεναρά τη διακηρυγμένη με όλους τους τόνους θέση της , όχι νέα μέτρα, και αποφυγή νέου χρηματοδοτικού πακέτου το οποίο σχεδιάζεται από τη Γερμανία , παρά τις επίμονες διαψεύσεις των γερμανών ιθυνόντων, το οποίο θα επιφέρει νέα μέτρα και θα επιτείνει τον ήδη παρατηρούμενο αυτισμό της ελληνικής οικονομίας.

Blogger Κώστας Μελάς
Keywords
Τυχαία Θέματα