Η ταυτότητα φύλου δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή

Υπό την απειλή κοινοβουλευτικής ήττας η κυβέρνηση για την αλλαγή φύλου από τα 15 - Στο «όχι» προσανατολίζεται και η ΔΗΣΥ - Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ - Το «σκέφτονται» τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου για την διόρθωση φύλου να βρίσκεται στον «αέρα» καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής ξεκινά ο τελικός γύρος συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία

στη μία το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κοινοβουλευτικής ήττας καθώς, εκτός της άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 - διαφωνώντας με την «φυλομετάβαση» ανηλίκων - με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη). Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».

Υπο αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί κοινοβουλευτικά «μαξιλαράκια» στους έξι βουλευτές του Ποταμιού, στην δεξαμενή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών και σε όσους εκ της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίσουν να διαφοροποιηθούν από την γραμμή του κόμματος που προσανατολίζεται να καταψηφίσει.

Προβληματισμένοι οι κυβερνητικοί βουλευτές

Τσίπρας και άδεια έδρανα = Απόσυρση διάταξης για 15χρονα;

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια απέφυγε να αναφερθεί στην διάταξη που αφορά τους ανήλικους και που σχεδόν μονοπωλεί την δημόσια συζήτηση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι την ώρα που μιλούσε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου 45 βουλευτές δείχνει και το κλίμα δυσθυμίας που επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και την χωρίς διαβούλευση ενέργειά της να προσθέσει τους ανήλικους στο νομοσχέδιο. Γι' αυτό και κομματικά στελέχη δεν απέκλειαν νέες αλλαγές κατά την σημερινή συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε χθες νομοθετική βελτίωση εξειδικεύοντας τις ειδικότητες του ιατρικού προσωπικού που θα γνωμοδοτεί για την διόρθωση φύλου ανηλίκων, χωρίς ωστόσο να «κάμψει» τις ισχυρές ενστάσεις.

Δεν ήταν γεμάτα τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός

Σενάρια αλλαγών

Πλέον, τα επικρατέστερα σενάρια αλλαγών έχουν ως εξής:

-«Σπάσιμο» του άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά ώστε να μην κινδυνεύσει με καταψήφιση και το δικαίωμα φυλομετάβασης ενηλίκων. Θα «απομονωθεί» σε ξεχωριστό άρθρο η αλλαγή φύλου 15χρονων και 16χρονων ώστε να συγκεντρωθούν εκεί οι όποιες διαφωνίες.

-Απόσυρση της παραγράφου για τους ανήλικους ώστε να αποσυρθούν και οι ενστάσεις των ΑΝΕΛ και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει η πλειοψηφία των 153.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετρούν τα «κουκιά»

Πάντως, το νομοσχέδιο ως έχει κινδυνεύει με «ακύρωση» καθώς η πιθανή καταψήφιση του άρθρου 3, καταργεί τον «πυρήνα» του νομοθετήματος ακόμα και αν επί της αρχής λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 146 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνοντας παράλληλα στην Βουλή δική της πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα διόρθωσης φύλου μόνο για άτομα άνω των 18 ετών υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, αναμένεται να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει επτά επιπλέον ψήφους και στη χειρότερη έντεκα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά σκέφτεται να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.

Κρίσιμη η απόφαση της ΔΗΣΥ

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του κόμματος ασκούνται ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή». Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως, από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τους κ.κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Μπαργιώτα να υπερψηφίζουν. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στις 09:30, κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος.

Εάν, τελικά η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα

Να σημειωθεί ότι τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου θα μπουν στην μέγγενη της ονομαστικής ψηφοφορίας, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου. Το πρώτο άρθρο περιγράφει τα δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, το δεύτερο τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, το τρίτο τις προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (σ.σ. ηλικιακά όρια κλπ) και το τέταρτο την διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα