Η συμμαχία VW-Ford επιβεβαιώνει την ανάγκη για προσαρμογή στη νέα αγορά

Η προτεινόμενη συμμαχία μεταξύ της Volkswagen και της Ford δείχνει ότι οι ημέρες που οι αυτοκινητοβιομηχανίες πορευόντουσαν μόνες τους έχουν τελειώσει, καθώς οι δασμοί, η νέα τεχνολογία και οι αυστηρότεροι κανόνες εκπομπών ρύπων κατακερματίζουν τις αγορές που ήταν κάποτε παγκόσμιες.

Αυτή, αλλά και άλλες παρόμοιες συμμαχίες, μπορεί να είναι η εκπλήρωση της πρόβλεψης του διευθυντή της Fiat,

Sergio Marchionne το 2015, για τη νέα εποχής της ενοποίησης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι επιχειρήσεις που κάποτε κυκλοφορούσαν ένα όχημα παγκόσμιας εμβέλειας επιδιώκουν πλέον πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, όπως τα υβριδικά SUV, τα φορτηγά της Βόρειας Αμερικής ή τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα πόλης. Η στροφή προς ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα και ένας εμπορικός πόλεμος που αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν ξεχωριστά εργοστάσια για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, συμβάλλουν στην επιτάχυνση της τάσης αυτής. Το ίδιο συνέβη και με την παγκόσμια λήψη αυστηρών μέτρων των εκπομπών μετά το σκάνδαλο εξαπάτησης των κινητήρων ντίζελ της VW το 2015.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να ακολουθήσουν το πρότυπο του Henry Ford, που χρησιμοποιεί ένα σύνολο εργαλείων παραγωγής για την προμήθεια αγορών σε όλο τον κόσμο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Τώρα βλέπουν την τυποποίηση ορισμένων τεχνολογιών - ιδιαίτερα των κινητήρων και των υποστηριγμάτων των οχημάτων, γνωστές ως πλατφόρμες - ως δυνητική πηγή εξοικονόμησης κόστους, με άλλα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Η Ford και η VW δεν επιχειρούν συγχώνευση, αλλά επιθυμούν να μοιράζονται το κόστος, ενώνοντας τις δυνάμεις τους στις αγορές και τις τεχνολογίες, στις οποίες δυσκολεύονται αλλά δεν θέλουν να υποχωρήσουν.

Αφού αγωνίστηκε να αποκτήσει κέρδη από τα επιβατικά αυτοκίνητα στη Νότια Αμερική, την Κίνα και την Ευρώπη, η Ford στρέφει την προσοχή της στο Mondeo, ως παγκόσμιο μοντέλο και εγκατέλειψε τα νέα sedans.

Εν τω μεταξύ, η Volkswagen παραμένει ένας εξειδικευμένος παίκτης στο επικερδές τμήμα των φορτηγών των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι θα σταματήσει να παράγει το εμβληματικό Beetle, καθώς προετοιμάζεται για ένα μέλλον ηλεκτρικών αυτοκινήτων μαζικής αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα