Η ρήση του Λίνεκερ και τα νέα μέτρα

Ο παλαιός Άγγλος ποδοσφαιριστής Λίνεκερ είναι γνωστός για τη ρήση του σχετικά με το ποδόσφαιρο «το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο 22 ποδοσφαιριστές κυνηγούν μια μπάλα και τελικά πάντα κερδίζουν …οι Γερμανοί». Την ανακαλώ πάντα στη μνήμη μου κάθε φορά, και δεδομένου ότι είναι πολλές οι φορές τα τελευταία τρία χρόνια , που οι ελληνικές κυβερνήσεις «διαπραγματεύονται» με την τρόικα για τα νέα

μέτρα τα οποία πρόκειται να παρθούν σε κάθε έλεγχο που η τελευταία πραγματοποιεί στο πλαίσιο του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Όλες τις φορές οι ελληνικές κυβερνήσεις … αγωνίζονται σκληρά …αλλά τι κρίμα … πάντα κερδίζει η τρόικα.
Η περίφημη διακήρυξη της κυβέρνησης όχι άλλα μέτρα η οποία αποτέλεσε το moto της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής συντρίφθηκε ... με την πρώτη σταγόνα της βροχής.

Εδώ προκύπτει ένα βασικό ερώτημα το οποίο ζητά απάντηση: ο πρωθυπουργός ήταν πεπεισμένος ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είχε τελειώσει με τα 5,5 δις μέτρα που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 ή απλά για λόγους επικοινωνιακούς προέβηκε σε αυτή την δήλωση; Αν ισχύει το πρώτο σηματοδοτεί την εντυπωσιακή του άγνοια για την εξέλιξη των δημοσιονομικών εξελίξεων στην χώρα. Αν ισχύει το δεύτερο δείχνει το πώς ασκείται σήμερα η πολιτική μέσω μιας ρητορικής η οποία αναπλάθει συνεχώς μεγάλα ψέματα με μικρές αλήθειες. Ως γνωστόν αυτό το μείγμα είναι χειρότερο από ένα μεγάλο ψέμα.

Τα νέα μέτρα, εκτός αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν. Το ύψος τους δεν είναι γνωστό μέχρι την ημέρα που γράφεται αυτό το άρθρο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, που τα ΜΜΕ έχουν κατακλυσθεί με δημοσιεύματα που θέλουν η τρόικα να ζητά την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, που παίζουν από 2 μέχρι 2,9 δισ. ευρώ , η τρόικα δεν έχει αναφερθεί σε νούμερα δημοσίως.

Όλα τα προαναφερθέντα ποσά αποδίδονται σ' αυτούς μέσω διαρροών από Έλληνες ιθύνοντες, κάποιοι από τους οποίους ίσως έχουν δικούς τους λόγους να διογκώνουν τα νούμερα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ενώ η κυβέρνηση στην αρχή ορκιζόταν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στη συνέχεια δέχθηκε ότι υπάρχει και υπολογίζεται στα 500 εκατ. σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά τις πρώτες συζητήσεις με την τρόικα , συζητά για δημοσιονομικό κενό ύψους 1,2 δις ευρώ.

Όμως μια απλή ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι, σύμφωνα πάντα με ότι είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση να εκτελέσει και δεν το εκτέλεσε , προκύπτει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα : η κυβέρνηση, πήρε πίσω τον φόρο στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και εξαίρεσε τους ένστολους από την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου, στερώντας συνολικά κάπου 900 εκατ. ευρώ (650+250 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό του 2014.
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν οι όποιες απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που εκτιμάται μεταξύ 100 και 250 εκατ. ευρώ ετησίως ανάλογα με τις υποθέσεις. Κι αν οι όποιες φετινές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση έχει προβλεφθεί να καλυφθούν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού ισοδύναμου αποτελέσματος, δεν ισχύει το ίδιο για το 2014.

Σωρευτικά, η τρύπα που δημιουργούν τα παραπάνω τρία μη εφαρμοσθέντα (αλλά συμφωνηθέντα) μέτρα φθάνει και ίσως ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Αυτή είναι ένα μέρος της τρύπας που επικαλείται η τρόικα και προφανώς ζητά μέτρα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα της απόδοσης του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, επίσης το θέμα για τη φορολογική συμμόρφωση και τη λειτουργία των ταμείων μετά την προγραμματιζόμενη μείωση της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα τελευταία είναι πράγματα που μπορεί να εξελιχθούν θετικά ή αρνητικά αναλόγως μέσα στο 2014.
Δηλαδή η τρόικα απαιτεί μέτρα , σύμφωνα με τη λογική της, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σηματοδοτεί περαιτέρω συμπίεση των κρατικών δαπανών και αύξηση των εσόδων από τη φορολογία. Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ενταχθούν στην υπηρεσία του μοναδικού στόχου της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: την επίτευξη συγκεκριμένου ύψους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη : 1,5% ΑΕΠ το 2014 (2,8 δις) , 2,5% το 2015 (5 δις) και … 4,5% το 2016 (10 δις ευρώ). Ειρήσθω εν παρόδω , τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο φαντάζουν εξωπραγματικά για μια χειμαζόμενη οικονομία όπως η ελληνική αλλά είναι και εξοντωτικά για οποιαδήποτε διαχρονική μεγέθυνση της. Ίσως δεν είναι τυχαία η παρατήρηση του πρωθυπουργού, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι θα ζητήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 να μην είναι 1,5% αλλά περίπου το μισό. Άλλη μια εξαγγελία η οποία τούτη τη στιγμή φαντάζει κενή περιεχομένου δεδομένου ότι το ύψος του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη του λόγου ΔΧ/ΑΕΠ.


Blogger Κώστας Μελάς
Keywords
Τυχαία Θέματα