Η πρόταση Μ. Γλέζου με απλή αριθμητική

Το θέμα της δραχμής και του εσωτερικού δανεισμού, μοιάζουν με κομάντο που έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις και πάνω που ησύχασες ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Ο Μανώλης Γλέζος, αναμφίβολα είναι μια εμβληματική προσωπικότητα και ο ηρωισμός της νιότης του, γράφτηκε με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα στις Δέλτους της ιστορίας της αντίστασης στον ναζισμό.

Πέρα από την ιστορική μνήμη όμως, υπάρχει και η σκληρή σημερινή πραγματικότητα, στην οποία

μετέχει ενεργά ο αειθαλής Γλέζος και μοιραία οι προτάσεις και θέσεις του, επιδέχονται την κριτική όλων μας. Κι αυτό γιατί απλά, τα θέσφατα στη ζωή είναι ελάχιστα.

Επανέλαβε λοιπόν προχθές τη θέση του πως εις την περίπτωση που οι δανειστές μας γυρίσουν την πλάτη και κόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας γιατί δεν θα αποδεχθούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους της χώρας, τότε η κυβέρνησή τους, θα προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό, τουτέστιν σε κούρεμα των καταθέσεων. Πιεζόμενος προφανώς στη συνέχεια, από τους συντρόφους του, ότι κάτι τέτοιο κάνει κακό και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, θυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο κείμενό τους, αναγκάσθηκε να επανορθώσει και να πει πως δεν εννοούσε αυτό.

Αυτό που εννοούσε ήταν πως θα κάνει αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό από τους έχοντες εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.

Ωραία λοιπόν, να δεχθούμε τη διορθωμένη θέση του Μ. Γλέζου. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2011( για εισοδήματα του 2010, δηλαδή πριν αρχίσουν οι περικοπές και η εσωτερική υποτίμηση) πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα, δήλωσαν 38.586 άτομα με συνολικά εισοδήματα 5 δισ. ευρώ όταν το σύνολο των 5.681.000 φορολογουμένων, δήλωσε εισόδημα 100 δισ.

Σήμερα μετά απ' όσα έχουν συμβεί κι αφού δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα, με τους πιο ελαστικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, αυτοί οι έχοντες έχουν περιοριστεί στους μισούς, με συνολικό εισόδημα γύρω στα 2-2,5 δισ.

Με το σκεπτικό λοιπόν του κ. Γλέζου, αλλά και την ανομολόγητη θέση των συντρόφων του, αυτούς τους απαράδεκτους τύπους που επιμένουν μέσα στην κρίση να κερδίζουν τέτοια ποσά από την εργασία τους, να τους κουρέψουμε κι άλλο τα εισοδήματα. Να πούμε με 10% ή με 20%; Έστω με 20%. Πόσα χρήματα θα προκύψουν για τα κρατικά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό από τη διακοπή χρηματοδότησης των δανειστών;
Περίπου 500 εκατ. ευρώ!

Όσα δηλαδή μοιράζονται τώρα με το κοινωνικό μέρισμα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως φιλοδώρημα! Πώς επομένως θα πορευτούμε με τις υπόλοιπες ανάγκες του κράτους και των πολιτών όταν θρυμματιστεί κι αυτός ο μύθος με τα πλούτη των πλουσίων; Μήπως τότε θα επαναφέρουν αυτό το σενάριο που τώρα λόγω εκλογών δεν το αγγίζουν καθόλου και καλά κάνουν, αυτό του κουρέματος των καταθέσεων οριζόντια; Γιατί κάτι τέτοιο έχει κάποιο νόημα αφού οι συνολικές αποταμιεύσεις του πληθυσμού, είναι περίπου 160 δισ (από 230 προ κρίσης) και άρα μπορεί κανείς να προσδοκά ένα έσοδο ικανοποιητικό για ένα βραχύ διάστημα και άπαξ. Κι αυτό οριζόντια. Από τον φτωχότερο έως τον πλουσιότερο. Γιατί αν το περιορίσουν για παράδειγμα σε όσους έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, τότε το χαράτσι θα αποφέρει ελάχιστα γιατί και πάλι θα αφορά λίγους. Θα το αντέξει όμως η βάση τους κάτι τέτοιο ή θα ξεσηκωθούν άπαντες αφού όλη τους η πολιτική φιλοσοφία στηρίζεται στην προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων;

Θα συμφωνήσω με το πολιτικό τους σλόγκαν να αφήσουμε στην άκρη τους αριθμούς και να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω τους. Μόνο που δυστυχώς, αυτοί οι αναθεματισμένοι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα