Η νέα δύναμη που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι κεντρικές τράπεζες

Ως μια πραγματική πρόκληση για το παραδοσιακό χρήμα εμφανίζονται πλέον τα ψηφιακά νομίσματα και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται στο εξής να στρέψουν την προσοχή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου το κρυπτονόμισμα Exio ξεκινά έναν κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα πρόκειται για το πρώτο νόμισμα με το εξής χαρακτηριστικό: θα είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που θα υιοθετηθεί από ένα επίσημο κράτος. Το ποιο θα είναι αυτό το κράτος παραμένει άγνωστο και δεν αναμένεται

να αποκαλυφθεί πριν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα, πάντως με έναν εκ των δημιουργών του Exio, τον Sunny Johnson, πρόκειται για μια απο τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο σε κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η επίσημη αυτή αποδοχή για ένα κρυπτονόμισμα, αποκαλύπτει τη δύναμη που αποκτούν σιγά – σιγά, αλλά και το γεγονός ότι η τεχνολογία πίσω από αυτά ανάγεται σε πραγματική πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες – παραδοσιακούς θεματοφύλακες του επίσημου χρήματος.

Μέχρι πρόσφατα, οι αξιωματούχοι των κυριότερων κεντρικών τραπεζών ήταν ευτυχείς να παρακολουθούν τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια που κυκλοφορούν καθημερινά στις συμβατικές αγορές συναλλάγματος. Αλλά τώρα, καθώς οι αξιωματούχοι στρέφονται προς την ολοένα και πιο διαδεδομένη τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων, ο κίνδυνος έγκειται στο ότι αντιδρούν πολύ αργά τόσο στις παγίδες όσο και στις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο κόσμος του ψηφιακού νομίσματος.

Το Bitcoin - το μεγαλύτερο και πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα - και οι ανταγωνιστές του αποτελούν απειλή για το καθιερωμένο χρηματικό σύστημα, παρακάμπτοντάς το αποτελεσματικά. Τα χρήματα, όπως γνωρίζουμε, εξαρτώνται από την εξουσία του κράτους για την αξιοπιστία τους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνήθως διαχειρίζονται την τιμή και / ή την ποσότητα τους. Τα ψηφιακά νομίσματα τα αλλάζουν όλα αυτά και αντ 'αυτού να βασίζονται στην τεχνολογία τους για την εγγύηση της αξίας τους.

Σε περίπτωση που υιοθετηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό και εξαπλωθεί η χρήση τους, οι κεντρικές τράπεζες θα βιώσουν τη διάβρωση του ελέγχου τους στην προμήθεια της αγοράς με χρήμα.

Άρα είναι ίσως πιο συμφέρον για αυτές, αντί να τα πολεμούν, να τα υιοθετήσουν. Ενα τέτοιο πρώτο βήμα γίνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που πλησιάζει στο να γίνει η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θα εκδίδει ψηφιακό χρήμα. Ανάλογα πρότζεκτ έχουν ξεκινήσει από κοινού η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας έχει δημιουργήσει το δικό της κρυπτονόμισμα – μόνο όμως για εσωτερική κυκλοφορία – με στόχο να καταλάβει καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί.

Και ο Ben Bernanke, πρώην επικεφαλής της Fed αναφέρει ότι τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν «μακροπρόθεσμη υπόσχεση». Θα είναι μάλιστα κεντρικός ομιλητής σε τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνει η Ripple, η startup πίσω από το τέταρτο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, τον Οκτώβριο.

Οσο για τη Ρωσία, έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεκινά μάλιστα ένα πιλοτικό πρόγραμμα με επίκεντρο την τεχνολογία blockchain.

Στις ΗΠΑ, τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές μελετούν τη σχετική τεχνολογία, ενώ έχουν γίνει και σχετικές ομιλίες από τους αξιωματούχους της Fed το τελευταίο 12μηνο, έχουν ωστόσο εκφράσει επιφυλάξεις για τα ίδια τα ψηφιακά νομίσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα πολιτικής, ευπάθειας σε κυβερνοεπιθέσεις, ιδιωτικότητας και παραχάραξης. Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με θέματα οικονομικής σταθερότητας και απάτης. Παράδειγμα, εταιρεία συναλλάγματος Mt. Gox με βάση το Τόκιο που κατέρρευσε θεαματικά το 2014 μετά την αποκάλυψη ότι έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin.

Σημειώνεται ότι η αξία των 20 μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων σε δολάρια είναι γύρω στα 150 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Coinmarketcap.com. Το Bitcoin έχει ενισχυθεί πάνω από 380% φέτος και χτύπησε ρεκόρ, ωστόσο είναι ακόμα επιρρεπές σε αυξομειώσεις – για παράδειγμα την πτώση κατά 50% στα τέλη του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα