Η Κύπρος στο επίκεντρο του σκανδάλου Gates - Manafort για το «ξέπλυμα» χρήματος

O Rick Gates, τo πρώην δεξί χέρι του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Paul Manafort, έσπασε τη σιωπή του τη Δευτέρα και έδωσε μια δραματική μαρτυρία ενώπιον του δικαστηρίου για το πώς οι πλούσιοι Ουκρανοί επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν offshore λογαριασμούς και εικονικές εταιρείες (shell companies) για να πληρώσουν το «αφεντικό» του με εκατομμύρια δολάρια για πολιτικές συμβουλευτικές εργασίες.

Ο 46χρονος Gates, εμφανίστηκε στη δίκη τoy Manafort

που κατηγορείται για τραπεζική και φορολογική απάτη και κατέθεσε ότι εργάστηκε για να βοηθήσει τον προϊστάμενό του να αποκρύψει έσοδα εκατ. δολαρίων, καθώς και υπεράκτιους λογαριασμούς από τις φορολογικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις για φερόμενο ρωσικό δάκτυλο στις αμερικανικές εκλογές και ο σκοτεινός ρόλος του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, Manafort και του συνεργάτη του Gates, επιβεβαιώνουν πλέον ζωή που έκαναν με χρήματα ύποπτης προέλευσης από υπεράκτιες εταιρείες.

Σημείο αναφοράς στα τεράστια ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που διακινούνταν από τον Paul Manafort, δεξί χέρι του Rick Gates, φαίνεται ότι αποτελεί η Κύπρος, καθώς δώδεκα εκ των υπεράκτιων εταιρειών που διακινούσαν τα χρήματα έχουν βάση την Κύπρο

Οι 12 εταιρίες, με έδρα την Κύπρο ανήκουν στον Manafort, ενώ μέσω αυτών αλλά και άλλων σε άλλες χώρες διακινήθηκαν 75 εκατομμύρια δολάρια τα 18 εκ των οποίων διοχετεύτηκαν για αγορά ακίνητης περιουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Επίσης, ο Manafort ανέφερε δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων από ρώσο ολιγάρχη το 2010, ενώ πολλά περισσότερα ονόματα φέρεται να συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Viktor Yanukovych και το φιλο-ρωσικό Κόμμα των Περιφερειών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε αυτή τη δίκη ο Gates κατονόμασε ορισμένους από τους εύπορους επιχειρηματίες που στήριξαν τον Yanukovych και του φιλο-ρωσικού Κόμματος των Περιφερειών του. Μεταξλυ αυτών οι Rinat Akhmetov, Sergei Lyovochkin και Borys Kolesnikov, όπως και ο Sergei Tihipko, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ουκρανίας το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα