Η κρυφή αιτία πίσω από το ράλι του χρυσού

Το πρόσφατο ράλι στον χρυσό αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μην εμπιστεύονται τους κεντρικούς τραπεζίτες και την ικανότητά τους να διαχειριστούν τις οικονομικές προκλήσεις, όπως αναφέρει ο Jake Klein, της Evolution Mining.

«Η ζήτηση για το επενδυτικό καταφύγιο (σ.σ.: τον χρυσό) εμφανίζεται ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαχείριση των κεντρικών τραπεζών», τονίζει ο κ. Klein, επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου πρώτων υλών της Αυστραλίας και προσθέτει «ο χρυσός προσελκύει το ενδιαφέρον

αρκετών εξ αυτών που μέχρι πρότινος ήταν αρνητικοί (bears) απέναντί του».

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί 14% από την αρχή του έτους, έχοντας ξεπεράσει όλα τα άλλα εμπορεύματα στον δείκτη Bloomberg Commodity Index, καθώς η αναταραχή στις αγορές και οι ανησυχίες για την υποχώρηση της ζήτησης έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για χρυσό.

Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Ιαπωνία πιέζουν μέσω της εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες, ενώ ακόμη και η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι η τράπεζα εξετάζει και αυτή με «διαφορετικό μάτι» το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ υποχωρεί.

«Υπάρχει πολύς σκεπτικισμός τώρα, εξαιτίας της φρασεολογίας της Fed για τα αρνητικά επιτόκια», προσθέτει ο κ. Klein, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι χρηματαγορές και όλες οι μορφές επενδύσεων είναι ευαίσθητες στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών».

Ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι – αρχικά- για τον χρυσό όπως η Georgette Boele της ABN Amro έχουν αλλάξει στάση. Η εν λόγω αναλύτρια προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτιμήσής της για την τιμή του κίτρινου μετάλλου στα 1.300 δολάρια η ουγκιά έως το τέλος του έτους από 900 δολάρια που ήταν πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα