Η κατάρα του Ιπτάμενου Ολλανδού

Στο εξωτερικό δεν διανοούνται ότι στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Αν, μάλιστα, γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα αποδειχτεί περίτρανα προς τις αγορές και την τρόικα ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να συντονιστούμε ούτε και στη μετα-χρεοκοπία περίοδο.

Την οικονομία όμως δεν την ενδιαφέρει και δεν την αφορά η πολιτική πλευρά στον βαθμό που αφορά όσους πρωταγωνιστούν στο

πολιτικό παιχνίδι. Ζητά κλίμα ισορροπίας και υλοποίηση βημάτων για την επίτευξη των στόχων που θα την επαναφέρουν σε ομαλή λειτουργία.

Πώς ορίζεται η ομαλή λειτουργία; Με καλύτερη ροή κεφαλαίων στην αγορά, λιγότερη ανεργία, αναστροφή της ύφεσης, αλλά και λιγότερο κράτος. Πώς θα γίνουν όλα αυτά όμως σε μια χώρα που -εκτός από χρεοκοπημένη- παραμένει βαθιά πολιτικοποιημένη και στερείται ώρες-ώρες στοιχειώδους πρακτικού πνεύματος;

Η οικονομία αρχίζει να βρίσκεται πάλι σε ένα μεταίχμιο. Εχει τις επιτυχίες όπως η αύξηση της Εθνικής, που θεωρούνταν πριν από έναν μήνα αδύνατη, αλλά και τα ερωτήματα όπως η ΔΕΠΑ. Η αγορά για την ΕΡΤ έχει μια άποψη: ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά χωρίς να διαταραχθεί η σταθερότητα.

Η μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν είναι αποτυχία. Πρώτον, γιατί η ρωσική πλευρά ελάχιστα εγγυόταν τη γεωπολιτική ασφάλεια. Κατά δεύτερον, δεν θα μπορούσε να συνάδει με την εθνική στρατηγική στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και, κατά τρίτον, υπονόμευε τα συμφέροντα της εγχώριας βιομηχανίας.

Πού είναι οι μειώσεις που υποσχόταν στις τιμές του φυσικού αερίου, που στην Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη; Εξάλλου, με τόσες νομικές εκκρεμότητες που έχει η Gazprom σε επίπεδο Βρυξελλών για τα μονοπώλιά της η αποκρατικοποίηση αυτή δεν επρόκειτο να κλείσει ποτέ, όπως άλλωστε αποδείχτηκε. Κατά συνέπεια, αφού και οι ξένοι επενδυτές αναφέρουν ότι την ευθύνη δεν την είχε η ελληνική πλευρά για την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης, μόνο ως αποτυχία δεν μπορεί να εκληφθεί.

Τουναντίον, τώρα και ο ΤAP έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει, μια επένδυση 1,3 δισ., που συναρτάται άλλωστε λιγότερο ή περισσότερο με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προσέξει δυο πράγματα: την υπερφορολόγηση των ακινήτων που διαφαίνεται καθώς και τη μετάβαση στην επόμενη φάση των πλειστηριασμών. Η πρώτη έχει να κάνει με μια αγορά υπερφορολογημένη, που γεμίζει αντικίνητρα, δεν πρόκειται να σηκώσει ποτέ κεφάλι και δεν θα επιτύχει τους στόχους των δημοσιονομικών εσόδων.

Οι πλειστηριασμοί πρέπει να περάσουν επίσης από μεταβατικές φάσεις, με χρόνο για τους δανειολήπτες ωσότου η οικονομία ανακάμψει, γιατί η αγορά κατοικίας θα ισοπεδωθεί στη χώρα, τα σπίτια θα υφαρπαγούν από επιτήδειους και οι τράπεζες θα χρειάζονται και άλλα κεφάλαια για να μην περικοπούν οι καταθέσεις.

Στο κρίσιμο αυτό σημείο είναι προφανές ότι οι «χειρουργοί» της τρόικας μπορεί να τινάξουν για μια ακόμα φορά την μπάνκα στον αέρα. Εξάλλου, δεν μπορεί έπειτα από τόση κριτική του ΔΝΤ να επιμένουν στενοκέφαλα σε περιοριστικά μέτρα και να μη δίνουν βάση στην αναπτυξιακή στροφή ακόμα και σήμερα.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι πολίτες αυτής της χώρας τείνουν να ζήσουν με την κατάρα του Ιπτάμενου Ολλανδού. Στη γνωστή όπερα, που παρουσιάστηκε την εβδομάδα που πέρασε, ο ναυτικός με το πλοίο-φάντασμα βασανιζόταν επί 7ετίες στη θάλασσα με μοναδική ευκαιρία στο τέλος κάθε περιόδου να τον σώσει μια γυναίκα.

Εδώ φτάσαμε στη μέση του 2013 με τα πράγματα στην πραγματική οικονομία να χειροτερεύουν -είναι άλλο πράγμα οι προσδοκίες-, δηλαδή συμπληρώσαμε 3 χρόνια μνημονίου και η Τράπεζα της Ελλάδος μιλά για αναστροφή της ανεργίας μετά το 2015.

Πάμε για αγώνα αντοχής 7ετίας ή θα γίνει κάνα θαύμα πιο γρήγορα; Οι αντοχές, εξάλλου, για ερασιτεχνισμούς είναι περιορισμένες από όλους.

Στα πρώτα φιλοσοφικά κινήματα του Μεσαίωνα εξάλλου υπήρχαν οι νορμαλιστές και οι πραγματιστές. Αν λοιπόν στην οικονομία συνεχίζουν να κυριαρχούν οι πάσης φύσεως νορμαλιστές, αυτοί δηλαδή που θέλουν να εξομαλύνουν τα πράγματα με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, τότε η ρεαλιστική ματιά κινδυνεύει να θολώσει, όπως πάντα, μέσα από τα τελευταία γεγονότα.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα