Η καταψήφιση των λαϊκιστών, δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ρουμανίας

Ο de facto ηγέτης της Ρουμανίας, Liviu Dragnea, ξύπνησε σήμερα σε μια σκληρή νέα πραγματικότητα αφού οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο ίδιος πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δικαστική απόφαση που θα μπορούσε να τον στείλει στη φυλακή.

Γνήσιος, μέσα στο δικό του στυλ ηγεσίας "κάνε τα όλα μόνος σου", εμφανίστηκε ο ίδιος με

ένα λευκό πουκάμισο την Κυριακή το βράδυ για να απευθυνθεί στους οπαδούς του και να καταγγείλει αυτό που ονομάζει «καταιγίδα μίσους» από Ρουμάνους που ψήφισαν σε αριθμό- ρεκόρ εναντίον του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της ταλάντωσής του προς τον λαϊκισμό.

Ήταν μια απόρριψη της διετούς προσπάθειάς του να διορθώσει τη λειτουργία των δικαστηρίων και να αλλάξει άρδην έναν ποινικό κώδικα, ο οποίος έστειλε πολλά μέλη του κόμματός του στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά. Ο ίδιος απαγορεύεται να είναι πρωθυπουργός - παρόλο που διαχειρίζεται την κυβέρνηση από τα παρασκήνια - εξαιτίας μιας καταδίκης του για εκλογική απάτης. Μια οριστική απόφαση σχετικά με μια άλλη καταδίκη για κατάχρηση εξουσιοδότησης μπορεί στην πραγματικότητα να τον στείλει στη φυλακή ακόμα και αυτή τη Δευτέρα.

"Για το κόμμα του είναι τεράστια καταστροφή", δήλωσε τηλεφωνικά ο Cristian Pirvulescu, κοσμήτορας του Πολιτικού Επιστημονικού Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. "Οι ανελεύθερες τάσεις, απορρίφθηκαν."

Την ώρα που περισσότερα από 3 εκατομμύρια Ρουμάνοι -ή περίπου ένας στους επτά- ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, η χώρα είναι από τα πιο φιλοευρωπαϊκά κράτη- μέλη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έρχεται σε αντίθεση με εκείνα των γειτονικών κρατών, με τα οποία η Ρουμανία συγκρίνεται όλο και περισσότερο - την Πολωνία και την Ουγγαρία - όπου τα λαϊκιστικά κυβερνώντα κόμματα σημείωσαν εύκολες νίκες.

Μετά από την προειδοποίηση που ήλθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στο Βουκουρέστι εάν δεν αντιστραφεί η πορεία για τη δικαστική αναθεώρηση, οι ψηφοφόροι συνωστίζονταν σταεκλογικά τμήματα για αν εκφράσουν τη βούλησή τους ενάντια στην κυβέρνηση. Η προσέλευση ήταν 49%, ποσοστό ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές εκλογές από τότε που εντάχθηκε στο μπλοκ το 2007.

Keywords
Τυχαία Θέματα