Η καραμέλα της διαπραγμάτευσης έχει ημερομηνία λήξης

Η διελκυστίνδα κυβέρνησης-τρόικας αναδεικνύεται σε μια ατερμονούσα διαδικασία, η οποία θα έχει πάρα πολλά εμπόδια για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα- συμφωνίας,που θα ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα.

Η τρόικα ζητά διαρθρωτικές επώδυνες αλλαγές. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί αυτά, που είναι ο πυρήνας της πολιτικής του μνημονίου στο πάρα πέντε των πολιτικών εξελίξεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιδιώξει να έλθει στην τελική

ευθεία προς την προεδρική εκλογή ,χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική κατάληξη με την τρόικα.

Θα έλεγε κανείς ότι όταν κρατάς την μπάλα στο παιχνίδι και δεν βάζεις γκολ,όπως έχει γίνει μετά τις ευρωεκλογές με την κυβερνητική ομάδα, κάποια στιγμή θα το δεχτείς. Το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό από τον περασμένο Ιούνιο, πέραν του να έχει ανάγει την φορολόγηση σε ένα εθνικό σπορ. Και πολύ καλά η τρόικα του υπέδειξε το ρίσκο του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι 100 δόσεις.

Ισοδύναμα μέτρα; Γιατί δεν έχετε πουλήσει κύριοι ακόμα τον ΑΔΜΗΕ, όταν ενδιαφέρονται από την Κίνα μέχρι τον Καναδά;

Από την άλλη πλευρά η ώρα ευθύνης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Μια μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είτε αφορά αριστερούς, είτε ακραία νεοφιλελεύθερους θεωρεί ότι το σημερινό πρόγραμμα δεν οδηγεί πουθενά άμεσα. Θα χρειασθεί τουλάχιστον μια 5ετία με αυτούς τους ρυθμούς και αυτές τις πολιτικές για να υπάρξει μια ουσιαστική ανάκαμψη,που θα φέρει την ισορροπία στην κοινωνία, θα επανεκκινήσει την βάση της και θα μειώσει σημαντικά την ανεργία.

Και για τον λόγο αυτό, αν πάμε σε εθνικές εκλογές το κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει καμία τύχη. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τινάξει την οικονομία στον αέρα, οχυρωνόμενος πίσω από αριστερογενείς κορώνες,που ηχούν παράφωνα στα αυτιά των κεντροαριστερών ή απλών αντι-μνημονιακών. Και αυτό αφορά την διαχείριση της πελατείας του δημοσίου αλλά και την διαπραγμάτευση με το ευρωσύστημα.

Η δήλωση του Α. Μητρόπουλου, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταστεί αυτοδύναμος, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αντιμνημονιακή πολιτική ίσως είναι και ένας προάγγελος της πρακτικής που θα ακολουθηθεί από μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποταμιού, που δεν αποκλείεται να είναι και το διάδοχο σχήμα σε έναν νέο κυβερνητικό πυλώνα.

Σε κάθε περίπτωση τα ακραία πολιτικά πειράματα πρέπει να εκλείψουν. Ακόμα και με 1,7% ανάκαμψη στα χαρτιά η χώρα παραμένει σε δύσκολη κατάσταση με δραματικά ρίσκα και η κοινωνία κάτω από το νερό. Αυτόκλητοι σωτήρες δεν υπάρχουν το 2014.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα