Η ιστορία του Stikey

του Κώστα Τσαούση

Δύο Έλληνες που επέστρεψαν – ένα δημιουργικό γραφείο – ένα προϊόν στο ράφι. Αυτή είναι σε χοντρές γραμμές η ιστορία ενός αξεσουάρ τεχνολογίας. Παρολίγον να ξεχάσουμε την πλατφόρμα. Το Kickstarter. Η πρώτη ώθηση. Η ενθάρρυνση. Παρά ένας εξακόσιοι από όλο τον κόσμο πείστηκαν και εμπιστεύθηκαν 14.000 λίρες για το project.
Ο λόγος στους δημιουργούς του Stikey, τον Ηλία Καλογερόπουλο και τον Μελέτη Μιχελακάκη.

-Ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις της δημιουργικής σας ομάδας; Ποιοι είστε, που ζείτε και δουλεύετε,

ποιο το background σας;

Η ομάδα πίσω από το Stikey είναι ο Ηλίας Καλογερόπουλος και ο Μελέτης Μιχελακάκης. Φίλοι από τα φοιτητικά μας χρόνια στην Αγγλία, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε από την Αγγλία και να ξεκινήσουμε στην Ελλάδα το γραφείο dcubed design, ένα product design studio με στόχο τη δημιουργία ενός Ελληνικού brand αξεσουάρ προϊόντων τεχνολογίας Βασικές αρχές του brand είναι η καινοτομία, η σχεδιαστική αξία, η υψηλή ποιότητα και η αξιοποίηση μονάδων παραγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας. Το background μας είναι, ο Μελέτης computer science και innovation management, και ο Ηλίας engineering και product design.

-Το Stikey είναι το πρώτο προϊόν που βρίσκεται στο ράφι;

Ναι, το Stikey είναι το πρώτο από τα concept μας που έχει προχωρήσει σε μαζική παραγωγή και βρίσκεται στο ράφι, στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Αμερική, Σιγκαπούρη, Κορέα κ.α.)

-Πως ήρθε η ιδέα για να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες μιας crowdfunding platform όπως το Kickstarter;

Αρχικά έχουμε υπάρξει και οι ίδιοι στο παρελθόν υποστηρικτές σε άλλες καμπάνιες crowdfunding, οπότε γνωρίζαμε το kickstarter ήδη. Οι βασικοί λόγοι που το επιλέξαμε ήταν οι εξής: Ανεβάζοντας ένα project στο kickstarter έχεις πρόσβαση στα εκατομμύρια επισκεπτών του χωρίς να χρειαστεί να επενδύσεις τα πολύ μεγάλα ποσά που απαιτούνται για τόσο μεγάλο reach. Μέσω της πλατφόρμας έχεις την δυνατότητα να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσεις σε μαζική παραγωγή (κυρίως τα καλούπια), μειώνοντας έτσι το μέγεθος του ρίσκου. Τέλος η συνεχής επαφή με την κοινότητα της πλατφόρμας και τους υποστηρικτές της καμπάνιας μας κατά τη διάρκεια της αλλά και μετά, προσφέρει την μοναδική δυνατότητα για πολύτιμο feedback. Έτσι ακούσαμε απόψεις και ιδέες κατά τη διάρκεια του development βελτιώνοντας έτσι το ίδιο το προϊόν.

-Εύκολη ή δύσκολη η πρόσβαση και κυρίως, ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα από την επιλογή σας που στέφθηκε με επιτυχία;

Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη εάν έχεις σκοπό να δουλέψεις αρκετά για το project σου και να το φτάσεις σε ένα προχωρημένο σημείο πριν το παρουσιάσεις. Δηλαδή να έχεις working prototypes, καλή παρουσίαση, αναλυτική έρευνα μονάδων παραγωγής και ρεαλιστικό timeline για το όλο project, και αρκετά άλλα... Αν κάνεις λοιπόν όλα τα βήματα που χρειάζονται για το development ενός προϊόντος, και τα επικοινωνήσεις σωστά μέσω της πλατφόρμας, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου για την επιτυχή εξέλιξη του.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Στόχος μας είναι αφού φτάσουμε το Stikey σε ένα ικανοποιητικό σημείο πωλήσεων, να χρησιμοποιήσουμε κέρδη του για να χρηματοδοτήσουμε, σε συνδυασμό με άλλες μορφές χρηματοδότησης, το development και άλλων concept μας. Έτσι μεγαλώνοντας την γκάμα των προϊόντων μας, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες καλές συνεργασίες μας στο κομμάτι της παραγωγής αλλά και των πωλήσεων, αλλά και θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε πιο γρήγορα ανοίγοντας πιο εύκολα νέες αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα