Η Γεροβασίλη, τα σκουπίδια και η ΣΔΙΤ Ηπείρου

της Μαριάννας Τζάννε

Ένα ένθερμο υποστηρικτή της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) απέκτησε εσχάτως η κυβέρνηση, με την κυρία Όλγα Γεροβασίλη να προκρίνει την ΣΔΙΤ και για την πατρίδα της, την Ήπειρο. Την ώρα που στην Πελοπόννησο η υπόθεση των απορριμμάτων παίρνει νέα αναβολή καθώς η απόφαση για την μονάδα απορριμμάτων μετατίθεται από το Σύνδεσμο για την διαχείριση απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) την επόμενη Δευτέρα,

στην Ήπειρο αναδεικνύονται πρωτοπόροι.

Η «κόκκινη» Όλγα, η οποία έχει και το καπέλο της περιφερειακής συμβούλου της αντιπολίτευσης στην Ήπειρο, υπερψήφισε προχθές το νέο περιφερειακό σχέδιο για τα σκουπίδια (ΠΕΣΔΑ).

Υποστήριξε πάντως ότι χρειάστηκε να γίνουν «κάποιοι αναγκαίοι συμβιβασμοί» χωρίς όπως είπε χαρακτηριστικά «να θίγονται οι θεμελιώδεις αρχές χρηστής διοίκησης, ορθολογικής διαχείρισης του συστήματος». Σε ό,τι αφορά τις ταρίφες του έργου από τον ιδιώτη που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τη μονάδα δήλωσε ότι «είναι σταθερή και αυτόματα αναπροσαρμοζόμενη με τον πληθωρισμό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μέσα στο μηχανισμό προβλέπεται και αυτόματη μείωση της χρέωσης σε περίπτωση που αυτός αδυνατεί να καλύψει τις προδιαγραφές που του έχουν τεθεί».

Η ΣΔΙΤ Ηπείρου φέρνει πολύ κοντά στην υπογραφή της σύμβασης την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας Αρχιρόδον - Ιντρακάτ είναι ο προσωρινός μειοδότης του έργου Ο σχεδιασμός προβλέπει μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, τρεις επεκτάσεις ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, δώδεκα Σταθμούς Μεταφόρτωσης τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και πλήθος πράσινων σημείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα