Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θα διπλασιαστούν οι πόροι και η διάρκεια του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ

Τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να προβεί στην πολυαναμενόμενη αναφορά για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, του βασικού πυλώνα της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, η μη συμμόρφωση στο οποίο, οδηγεί σε μέτρα λιτότητας.

Παρά τις διαρροές από κοινοτικούς αξιωματούχους και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν ένταξε την φημολογούμενη πρόταση

για μεταρρύθμιση του Συμφώνου έτσι ώστε να επιτρέπει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό τους για έξοδα στην παιδεία, υγεία και άλλες βασικές ανάγκες στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε γενικά για την ανάγκη «έξυπνης ευελιξίας, για να μην επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη».

«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δισ ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δισ μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.

«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση».

Με μια μικρή καθυστέρηση 6 λεπτών και μιλώντας στις τρείς γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέλυσε την «κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) για περίπου μια ώρα εστιάζοντας στο τι φταίει για τα πολύπλευρά προβλήματα της ΕΕ, την πρόοδο που έχει γίνει και το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Ξεκινώντας με την φράση πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση», κάτι που είναι αντίθετο με τις ως τώρα δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, που προσπαθούν να περάσουν την εικόνα πως η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη έχουν ξεπεράσει την κρίση, ο Πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση του πως βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από πέρσι σε πολλά μέτωπα, αλλά μένει ακόμα πολύ δουλειά.

Παράλληλα άσκησε κριτική στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αρκετή ένωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εννοώντας πως τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο και να μην πέσουν στην τρύπα του λαϊκισμού. «Η Επιτροπή δεν θέλει να καταστρέψει το έθνος-κράτος, θέλει να οικοδομήσει μια καλύτερη Ευρώπη, ο λαϊκισμός όμως δημιουργεί μόνο προβλήματα και ποτέ δεν τα λύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 η ανεργία

Ενθαρρυντικό σημάδι στην οικονομία βρήκε την αισθητή μείωση της ανεργίας, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, όμως το ζήτημα του χρέους στην Ευρώπη παραμένει μείζον αγκάθι στην επιστροφή στην κανονικότητα.

«Το χρέος είναι πολύ υψηλό στην Ευρώπη, αν και υπάρχει μια πτώση στα ελλείματα (που το δημιουργούν), θέλουμε να δούμε ένα Σύμφωνο ευελιξίας, αλλά μια έξυπνη ευελιξία στο θέμα των ελλειμάτων, έτσι ώστε να μην επηρεάσουμε την ανάπτυξη», είπε ο Πρόεδρος, διαψεύδοντας όσους περίμεναν μια σαφή πρόταση μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν θα δώσουμε προνόμια «α λα καρτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν μπορούσε να μην αναφερθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του έτους ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αυτό του Brexit, το οποίο θα προβληματίσει την Ένωση για τα επόμενα χρόνια, λέγοντας πως λυπάται και σέβεται την απόφαση του Βρετανικού λαού, αλλά απαντώντας σε όσους αναρωτιόνται για το αν η ΕΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν το κατακερματισμό, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε κίνδυνο».

Στη συνέχεια κάλεσε τη νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, να κάνει χρήση του Άρθρου 50 «το συντομότερο δυνατόν» έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου και να μην χαθεί χρόνος, τονίζοντας όμως πως θα δημιουργηθούν μεν «νέες φιλικές σχέσεις με το ΗΒ» αλλά πως δεν πρόκειται να έχει το ΗΒ «πρόσβαση στην κοινή αγορά μας, χωρίς δεσμεύσεις» σε ζητήματα όπως η ελεύθερη μετακίνηση.

«Είμαι τόσο νέος, όσο και η ιδέα της Ευρώπης...για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος...Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της, όσο και το εξωτερικό...Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας...Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας ...και τα σφάλματά μας...Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα