Η «επέλαση» του Τόκιο στην ευρωπαϊκή αγορά μπύρας

Mega deal μεταξύ της ιαπωνικής Asahi και της SABMiller διαμορφώνει το καινούργιο σκηνικό στην αγορά μπύρας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Asahi με έδρα το Τόκιο, συμφώνησε να εξαγοράσει έναντι τιμήματος 7,3 δισ. ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία της SABMiller Plc σε μια κίνηση που θα τον καταστήσει τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη της εν λόγω αγοράς στην ήπειρο.

Πρόκειται

για τη μεγαλύτερη υπεράκτια συμφωνία που πραγματοποιεί ποτέ ιαπωνική εταιρεία.

Η ιαπωνική ζυθοποιία θα αποκτήσει γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες, όπως η τσεχική Pilsner Urquell,η Kozelκαι η Tyskie. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει εντός του α' εξαμήνου του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Asahi και εντάσσεται στα σχέδιά της να μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ζυθοποιίας.

Σημειώνεται ότι το δρομολογούμενο deal έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα της Asahi στην Ευρώπη, μετά την εξαγορά της AB InBev's Peroni και της Grolsch έναντι 2,55 δισ. ευρώ νωρίτερα μέσα στο 2016. Για την AB InBev, η αποεπένδυση τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των αντιμονοπωλιακών δεσμεύσεων που της επέτρεψαν να αγοράσει τη SABMiller για περίπου 100 δισ. δολ.

Το πρωί, στο Τόκιο η μετοχή της Αsahi έκλεισε με πτώση 4,6% , εβρισκόμενη σε χαμηλά εξαμήνου. Αντιθέτως, η μετοχή της AB InBev ενισχύθηκε κατά 1,5% στις Βρυξέλλες.

Πάντως, η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια πολυπόθητη «ανάσα» για τους επενδυτές της AB InBev που είδαν τη μετοχή να διολισθαίνει κατά 15% από την αρχή της χρονιάς έως τη Δευτέρα. Τον Οκτώβριο, η ζυθοποιία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει γιατί να αποκτήσει τη SABMiller.

Την ίδια ώρα, η Asahi και άλλες ιαπωνικές ζυθοποιίες επιδιώκουν να κάνουν υπεράκτιες εξαγορές ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά, πόσο μάλλον τώρα που ο πληθυσμός συρρικνώνεται λόγω γήρανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα