Η ενέργεια στο πρώτο «μενού» κυβέρνησης-Θεσμών

του Αργύρη Παπαστάθη

Με το θέμα της ενέργειας και φυσικά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.00 η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Τόσο τους Έλληνες υπουργούς όσο και τους επικεφαλής των υπόλοιπων θεσμών... έστησε η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έφθασε στο Hilton αφού είχε ξεκινήσει η συνάντηση, αλλά προτίμησε να πάει στο... δωμάτιό

της, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχει στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, με δεδομένο άλλωστε ότι τα ενεργειακά θέματα αποτελούν βασικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και ότι του Ταμείου.

«Τα κείμενα τα πήραμε», ήταν η πρώτη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενου στο Hilton, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, εννοώντας το SMoU και το MEFP, δηλαδή τα σχέδια μνημονίων από ΕΕ και Δ.Ν.Τ αντίστοιχα, το οποίο προσέθεσε ότι «αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο» και διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα της ΔΕΗ και του Υπερταμείου.

Ποιοι χάνουν και πόσο

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020. Συνολικά οι μειώσεις των συντάξεων εκτιμάται ότι θα αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Επιπλέον, από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και μια σύνταξη το χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Βασικό όπλο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ που πέτυχε η κυβέρνηση μέσω υπερφορολόγησης το 2016 το οποίο σύμφωνα και με την Εurostat έφτασε το 3,9% του ΑΕΠ ή βάσει του τρόπου υπολογισμού του Μνημονίου ακόμη ψηλότερα, στο 4,2% του ΑΕΠ! Παρά ταύτα είναι πλέον βέβαιο ότι δεν αρκεί για την αποτροπή των μέτρων της διετίας 2019 - 2020 τα οποία έχουν ήδη γίνει δεκτά από την κυβέρνηση από το Eurogroup της Μάλτας.

«Μόνο μια προκαταβολή»...

Επιπλέον κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προανήγγειλε ο κ. Τόμσεν (στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ) με την παρακάτω δήλωση: «Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας (...) οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, είναι μόνο μια προκαταβολή»... Η απάντηση ίσως να κρύβεται στις «αποσκευές» της κυρίας Βελκουλέσκου.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και εμπρός τα ορόσημα είναι τα εξής:

Ως την Κυριακή ή το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδα αναμένεται τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις του Hilton.Την άλλη βδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια που προγραμματίζεται να έχουν ψηφιστεί ως τις 15 Μαΐου.Από τις 11 ως τις 13 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών), αναμένεται σύσκεψη για το ελληνικό χρέος.Αν τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από την Ελλάδα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος (ουσιαστικά πάνω σε μια δέσμευση για το μέλλον), τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal).
Keywords
Τυχαία Θέματα