Η εφεύρεση που θα αποφέρει εκατομμύρια από τη διάσωση των ωκεανών

Η Recycling Technologies είναι μια νεοφυής επιχείρηση που δημιούργησε ο Adrian Griffith με ένα όνειρο: να σώσει τους ωκεανούς της γης από τα πλαστικά απορρίμματα και να κερδίσει μεσα από αυτή τη σωτήρια πράξη, εκατομμύρια.

Αυτή τη στιγμή, το 90% των πλαστικών απορριμμάτων είτε καίγεται ή εγκαταλείπεται σε χωματερές.

Με την εφεύρεση που δημιούργησε ένα μηχάνημα στο μέγεθος γηπέδου του τένις, ο Griffiths είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει τον διττό του στόχο. Πώς λειτουργεί: ανακυκλώνει όλα τα είδη προϊόντων με βάση το

πετρέλαιο – όπως είδη περιτυλίγματος, ρούχα από πολυεστέρα, ηλεκτρονικές συσκευές, μοκέτες - και τα μετατρέπει σε πετρέλαιο. Χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και το καύσιμο που προκύπτει και ονομάζεται Plaxx, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για την κατασκευή πλαστικών ειδών ή κινητήρων ισχύος.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Recycling Technologies που έχει έδρα στη νοτιοδυτική Αγγλία, μπορεί να γίνει η μετατροπή 2,4 τόνων πλαστικών απορριμμάτων σε ημερήσια βάση, με τον τρόπο που περιγράφηκε.

Την τεχνολογία αυτή υποστηρίζουν χρηματικά η αγγλική κυβέρνηση και πάνω από 100 ιδιώτες επενδυτές και μπορεί να αποτελέσει μια επανάσταση στην παγκόσμια διαχείριση πλαστικού.

Adrian Griffiths

Το μηχάνημα χρησιμοποιεί μια τεχνική ανακύκλωσης πρώτης ύλης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Warwick για την επεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων χωρίς να υπάρχει ανάγκη ταξινόμησης των απορριμμάτων που αποτελούσε ένα σημαντικό εμπόδιο γα την οικονομικά βιώσιμη ανακύκλωση σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το project του Griffiths είναι μοναδικό, καθώς δεν αφορά μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο πλαστικού αλλά αναζητά λύσεις γενικά για τα πλαστικά που μολύνουν τους ωκεανούς του πλανήτη.

Εξέλιξη πολύ σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι ως το 2050 τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Recycling Technologies, συνυπολογίζοντας ένα κόστος 3 εκατ. στερλινών για την εγκατάσταση του μηχανήματος και άλλες 500.000 στερλίνες ως ετήσιο κόστος λειτουργίας, αναμένει έσοδα της τάξης του 1,7 εκατ. στερλινών τον χρόνο και για κάθε τέτοιο μηχάνημα. Αρα, σύμφωνα με τον εμπνευστή του σχεδίου, η απόσβεση της αρχικής επένδυσης θα είναι γεγονός σε 2 με 2,5 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα