Η Χιλή έχει τόση πολλή ηλιακή ενέργεια που την παρέχει δωρεάν!

H βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Χιλής έχει επεκταθεί τόσο γρήγορα που μοιράζει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

Οι τιμές μηδενίστηκαν σε αρκετά μέρη της χώρας για 113 συνεχόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος Απριλίου, κάτι που μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ των 192 ημερών, σύμφωνα με την υπηρεσία ηλεκτρισμού της Χιλής. Όλα αυτά μπορεί να αποτελούν καλά νέα για τους καταναλωτές, αλλά όχι για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο κύριος "φταίχτης" για αυτή την κατάσταση

είναι η έρημος Ατακάμα στα βόρεια της χώρα. Η αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα, η οποία βασίζει στα αναπτυσσόμενα ορυχεία και στην οικονομική ανάπτυξη ήταν και το έναυσμα για τις 29 ηλιακές "φάρμες" στις οποίες σύντομα θα προστεθούν άλλες 15. Τώρα η χώρα όμως αντιμετωπίζει λιγότερη ζήτηση αφού η αγορά του χαλκού επιβραδύνεται παγκοσμίως, και τα εργοστάσια ενέργειας προσφέρουν παραπάνω ενέργεια από αυτή που χρειάζεται σε μία περιοχή η οποία δεν έχει τις υποδομές για να μεταφέρει τον ηλεκτρισμό αλλού.

"Οι επενδυτές χάνουν λεφτά. Η ανάπτυξη δεν έγινε με οργανωμένο τρόπο", ανέφερε ο CEO της Acciona SA, Rafael Mateo, ο οποίος είναι έτοιμος να επενδύσει 343 εκατ. δολάρια σε πρότζεκτ 247 megawatt.

Ο κύριος λόγος, πάντως είναι πως η Χιλή έχει δύο δίκτυα ενέργειας. Το κεντρικό, και το βόρειο, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση, προφανώς, προσπαθεί να επιδιορθώσει τα παραπάνω, αφού έχει πλάνα για την κατασκευή μίας γραμμής μετάδοσης ενέργειας 3.000 χιλιομέτρων μέχρι το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα