Η Αχτσιόγλου άκουσε τις διαφωνίες των εμπόρων για τις 120 δόσεις

Τις ενστάσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών για την ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία (η υπουργική απόφαση ήδη δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια) άκουσε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο

Καββαθά.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων προέβαλαν δύο ενστάσεις οι οποίες θέτουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες επαγγελματίες:

Α) για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση πρέπει το 85% της οφειλής του να είναι προς τα ταμεία και την εφορία. Κατ΄εκτίμηση οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας δεν ξεπερνούν τις 20.000. Αντίθετα οι περισσότεροι οφείλουν και στις τράπεζες με αποτέλεσμα να πρέπει να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο οποίος είναι πιο απαιτητικός και κοστοβόρος σε σχέση με την απόδειξη βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Β) Στην ρύθμιση δε μπορούν να ενταχθούν όσοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Μάλιστα περίπου 40.000 είναι όμηροι του συστήματος καθώς λόγω της οφειλής τους δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι έχει μελετήσει το πρόβλημα αλλά συνάντησε την άρνηση των δανειστών.

Παράλληλα, η Υπουργός Εργασίας και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος ενημέρωσαν τους προέδρους της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Στο επίκεντρο της προωθούμενης αλλαγής βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού για ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή το πρόστιμο από 10.500 να μειωθεί κατά 50%

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών πρότειναν να μειωθεί περισσότερο το πρόστιμο (πχ 2000 αντί για 5.000) και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης του εργαζόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα