Η Wall Street βρήκε... Τείχος - Έσπασε το ανοδικό σερί

21η ημέρα shutdown - Οριακές απώλειες στους δείκτες με πτώση για πετρέλαιο - Κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Δεν κατάφερε να συνεχίσει το ανοδικό σερί της η αμερικανική αγορά, παρά τη διαφαινόμενη θετική εξέλιξη στο εμπόριο, όπου παρόλου που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, επικρατεί αισιοδοξία για τις μετέπειτα διαρπαγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή τα χθεσινά σινιάλα της Fed για χαλαρότερη νομισματική πολιτική δεν αρκούν για να στηρίξουν

τις μετοχές.

Κι αυτό διότι τα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία πληθαίνουν, καθώς αναμένεται παγκόσμιαοικονομική επιβράδυνση το 2019.

Παράλληλα το κυβερνητικό shutdown συνεχίζεται για 21η ημέρα στις ΗΠΑ, αφού Τραμπ-Δημοκρατικοί έχουν βρει σε... Τείχος.

H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός Mitch McConnell, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, έχει δηλώσει ότι δεν θα το προωθήσει προς ψήφιση από τους γερουσιαστές.

Στα ταμπλό: Οριακές απώλειες 0,03% για τον Dow Jones στις 23.994 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,04% στις 2.595 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,21% χαμηλότερα στις 6.971 μονάδες.

Επιβαρυντικά έδρασε η σημερινή πτώση του πετρελαίου, που όμως σε επίπεδο εβδομάδας κέρδισε 8%.

Σε επίπεδο εβδομάδας πάνως ο Dow κλείνει με +1,7%, ο S&P 500 +2% και ο Nasdaq +3%.

Οι τρεις δείκτες καταγράφουν μάλιστα το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2006, καθώς από την αρχή του 2019 σημειώνουν άνοδο 2,9%, 3,6% και 5,7% αντίστοιχα.

«Άλμα» άνω του 7% καταγράφει η μετοχή της General Motors Co., καθώς η αμερικανική εταιρεία εξέδωσε μια ισχυρή πρόβλεψη κερδοφορίας για το 2019, χάρη στην ανανεωμένη και άκρως κερδοφόρα σειρά pickup της.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το 2019 αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 6,50 - 7,00 δολ. ανά μετοχή, πάνω από τα 5,86 δολ. που αναμένουν οι αναλυτές.
Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 7%, στα 37,17 δολ.

Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», την πρώτη πτώση σε διάστημα εννέα μηνών κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2019 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,1% τον Δεκέμβριο -η πρώτη πτώση και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο- σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,2% του Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σε αναζήτηση ενδείξεων για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.

Keywords
Τυχαία Θέματα