Η Huawei επενδύει στην Ευρώπη και «τρέχει» με 60% στην Ελλάδα

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Η ανάδειξη νέων brands, η διαρκής υποχώρηση της μέσης τιμής στα χαμηλά στρώματα, οι ισχυρές πιέσεις στη μεσαία κατηγορία, η αξιοσημείωτη αντοχή της ζήτησης για ορισμένα premium μοντέλα παρά την αύξηση της τιμής τους, η επιχειρούμενη αλλαγή στρατηγικής από κάποιους κατασκευαστές και η σταθερή άνοδος των εμπορικών αλυσίδων έναντι των καταστημάτων κινητής -συγκεντρώνοντας πλέον το 45% των πωλήσεων- μεταβάλλουν εκ νέου το σκηνικό στην εγχώρια αγορά των smartphones.

Την ίδια στιγμή ανακατατάξεις

σημειώνονται διεθνώς. Η Huawei, από τους κορυφαίους προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, στην τρίτη θέση των κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και πρώτη στην Κίνα, βρίσκοντας το προηγούμενο εξάμηνο σταθερό βηματισμό σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές. Οπως τονίστηκε πρόσφατα από στελέχη της στη Σενζέν, το 2016 θα είναι χρονιά περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας της στην Ευρώπη. Παράλληλα, αναμένεται να διευρύνει το portfolio των προϊόντων της, επενδύοντας στην ανάπτυξη λύσεων έξυπνης οικιακής δικτύωσης και τα πολλά υποσχόμενα wearables. Με 46,5 δισ. δολάρια έσοδα και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 20%, συχνά αναφέρεται ως «η πιο επιτυχημένη κινεζική εταιρεία σε παγκόσμια κλίμακα». Απασχολεί 170.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, με τους μισούς σχεδόν να εργάζονται σε 16 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, όπου επενδύεται πάνω από το 10% των κερδών. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται στη Σανγκάη. Εκεί απασχολούνται περισσότεροι από 10.000 μηχανικοί.

Στην Ελλάδα το 2015 ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ, από 62,8 εκατ. το 2014. Πέτυχε έτσι ετήσια αύξηση της τάξης του 60%, αντλώντας καύσιμο κυρίως από τον χώρο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Παράλληλα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την παρουσία της στην πρώτη πεντάδα της ελληνικής αγοράς smartphones.

Συνολική προσέγγιση

«Η Huawei εξελίσσεται σταθερά σε αγαπημένη επιλογή όλο και περισσότερων καταναλωτών στην Ελλάδα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία των δύο τελευταίων χρόνων που καταγράφουν υπερδιπλασιασμό των πωλήσεών μας. Η στρατηγική μας για το επόμενο διάστημα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των πωλήσεων smartphones με παράλληλη στήριξη των άλλων προϊόντων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε με μια συνολική προσέγγιση, έχοντας αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό μας για ενέργειες μάρκετινγκ που θα δώσουν ώθηση στην υπάρχουσα δυναμική. Παράλληλα έχουμε ήδη επεκτείνει τη συνεργασία μας με τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας και τις μεγάλες αλυσίδες ειδών τεχνολογίας, αυξάνοντας σταθερά την παρουσία μας στα σημεία πώλησης. Στόχος μας είναι να είμαστε πάντα κοντά στους καταναλωτές και τις αυξανόμενες ανάγκες τους με πρωτοποριακά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και σχεδιασμού», λέει στο «business stories» ο κ. Ιούλιος Μώκος, Terminals Country Manager της Huawei Ελλάδος.

Ο ρόλος του Πειραιά

Παράλληλα, η Huawei είναι μία από τις εταιρείες τεχνολογίας που χρησιμοποιούν το λιμάνι του Πειραιά για την προώθηση των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Το κέντρο διανομής στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco είναι μία από τις δύο μεγάλες γραμμές για τη μεταφορά των εμπορευμάτων της από την Κίνα. «Τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης είναι πολύ ικανοποιητικά τόσο αναφορικά με τους χρόνους παράδοσης όσο και από πλευράς κόστους. Είμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας», υπογραμμίζεται από την πλευρά της Huawei.

Τα 5G δίκτυα ανοίγουν λεωφόρους στη διασύνδεση των οχημάτων

Ορόσημο το 2020

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι διασυνδεδεμένο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων συστημάτων για την online επικοινωνία των οχημάτων. Η εξέλιξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) απασχολεί τα τελευταία χρόνια το σύνολο της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών. Οι σημαντικά μειωμένοι χρόνοι απόκρισης είναι από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους στην ανάπτυξη υποδομών σχετικών με τα οχήματα - παράλληλα με τις εντυπωσιακά υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και την καλύτερη κάλυψη με λιγότερους σταθμούς βάσης.

Στη Σενζέν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια της Huawei, εκτιμούν ότι η διασύνδεση των οχημάτων δεν είναι σενάριο βγαλμένο από το μακρινό μέλλον.
Υποστηρίζουν ότι το 2020 (χρονιά-ορόσημο για την εμπορική διάθεση 5G υπηρεσιών) το 90% των οχημάτων θα διαθέτουν κάποιο σύστημα τηλεματικής, το οποίο θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για έκτακτα περιστατικά, να συνδέονται με τα δίκτυα διαχείρισης των φαναριών και να επικοινωνούν αυτόματα σε περίπτωση ανάγκης με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Huawei έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με την Audi, τη Volkswagen, την Intel, τη SAP, τη Vodafone, την TeliaSonera και τη Haier.

Η προσφορά υπηρεσιών στη λογική «πλήρωσε όσο οδηγείς» για ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας ξεκινά από τη διασύνδεση των αυτοκινήτων. Επίσης, σε δεύτερο χρόνο, τα αυτοδηγούμενα οχήματα -τομέας στον οποίο επενδύουν εντατικά πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και κάποιοι τεχνολογικοί κολοσσοί με πρώτη την Google- θα πατάνε σε online συστήματα ελέγχου.

Η διασύνδεση των οχημάτων θα έχει και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού η αποδοτικότερη οδήγηση θα επιφέρει μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Γα παράδειγμα, ο οδηγός θα ενημερώνεται για τις διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος στην περιοχή όπου κινείται ή θα ειδοποιείται πριν ξεκινήσει ότι η μετακίνηση με μέσα μεταφοράς είναι ταχύτερη επιλογή για εκείνη τη στιγμή, βάσει των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Από εκεί και πέρα, η Huawei προβλέπει ότι το 2025 θα υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια συνδέσεις σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς η εξάπλωση του Ιντερνετ των Πραγμάτων θα είναι εντυπωσιακή και ένα σημαντικό κομμάτι του θα είναι τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα