Γκρινιάζουν, αλλά ψηφίζουν και... φοβούνται το φθινόπωρο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αισιόδοξα μηνύματα περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση συμπίπτουν με ενδείξεις ότι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο προβληματισμός ενισχύεται, παρόλο που ουδείς πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα, όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση.

Πέρα από τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετούνται δημοσίως για τη διαπραγμάτευση, η... γκρίνια μεταξύ των

βουλευτών δίνει και παίρνει σε συνομιλίες «οφ δε ρέκορντ», αν και ουδείς θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία των όποιων μέτρων, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ακόμα και μεταξύ των βουλευτών που συμμερίζονται την άποψη του οικονομικού επιτελείου, ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο ακόμα και με θυσίες, ώστε να υπάρξει ο χρόνος να ανακάμψει η οικονομία, αρκετοί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον τελικά «η παρτίδα βγαίνει».

«Παίρνουμε υφεσιογόνα μέτρα, που δεν θα επιτρέψουν στην οικονομία να ανακάμψει. Δίνουμε μάχη για να διαφυλάξουμε κεκτημένα των συνταξιούχων, χωρίς όμως να δημιουργούμε προοπτικές για νέες δουλειές. Σε έξι μήνες η κατάσταση δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί πολιτικά», έλεγε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε την κριτική του σε καθαρά οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης: «Ήταν μεγάλο λάθος να γίνει η υπερπροσπάθεια στα έσοδα και τις δαπάνες έτσι ώστε να υπάρξει υπερ-πλεόνασμα. Τα χρήματα αυτά έλειψαν από την αγορά και αυτό φαίνεται στην ύφεση που επανέρχεται, ενώ και το υπερ-πλεόνασμα θα πάει χαμένο αφού δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος και κατά 70% θα πάει για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η υπέρβαση επιδιώχθηκε για να υπάρχει επιχείρημα έναντι του ΔΝΤ που αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου, αλλά τελικά ούτε το Ταμείο πείθεται. Ήταν λάθος απόφαση».

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα