Γιούνκερ: Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν για το Brexit

Χωρίς πρόοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το επερχόμενο Brexit, ανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύντομη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν για την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την ΕΕ.

Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι «δεν έχουμε ακόμα επαρκή πρόοδο» στις συνομιλίες για το Brexit στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου συνομιλιών που ξεκίνησε

στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έδωσε έμφαση στην πρόθεσή του να παραμείνει σταθερός στη σκληρή γραμμή της ΕΕ στα βασικά θέματα της αποχώρησης των Βρετανών από την Ένωση.

«Μέχρι στιγμής, δεν μπορώ να πω πως είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Γιούνκερ σύμφωνα με το Reuters.

Αναφερθείς στον αισιόδοξο τόνο που θέλησε να δώσει η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην ομιλία της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα, τόνισε πως «οι ομιλίες δεν αποτελούν διαπραγματευτικές θέσεις», προσθέτοντας ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία της στη Φλωρεντία, την περασμένη παρασκευή είχε πει πως «η χώρα της θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού: «Δεν θέλω οι εταίροι μας να φοβούνται ότι θα πληρώσουν περισσότερα ή θα λάβουν λιγότερα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό που λήγει το 2020, εξαιτίας της αποχώρησής μας», είχε υποστηρίξει.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ , συμφώνησε σήμερα ενώπιον ευρωβουλευτών πως δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ και συμπλήρωσε ότι παραμένει «σοβαρή απόκλιση» όσον αφορά στο λογαριασμό εξόδου.

Βρετανία: Χωρίς εμπορική συμφωνία θα αφήσουμε «τρύπα» €20 δισ.

Απειλή για «φέσι» 20 δισ. ευρώ απειλεί, στο μεταξύ, να αφήσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ η Μεγάλη Βρετανία, αν το μπλοκ δεν δώσει στη Μέι το εμπορικό ντιλ που επιδιώκει, δηλώνουν στο Bloomberg ανώτεροι Βρετανοί αξιωματούχοι.

Χωρίς ευρύτερη συμφωνία για το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι του προϋπολογισμού της ΕΕ έως το 2020, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας. Να σημειωθεί δε ότι το Λονδίνο δεν έχει αποδεχτεί ότι είναι υπόχρεο για ένα τμήμα των συντάξεων του προσωπικού της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit δήλωσε πως ο οικονομικός διακανονισμός θα πρέπει να είναι «σύμφωνος με τον νόμο και το πνεύμα της συνεχιζόμενης συνεργασίας της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ».

Αργότερα σήμερα, το ευρωκοινοβούλιο θα παραδώσει ψήφισμα για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα