Γιούνκερ: Να αξιοποιήσουμε το «παράθυρο ευκαιρίας» στην Ευρώπη, μετά το brexit

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιέζει για την επέκταση του παγκόσμιου οικονομικού αποτυπώματος της Ευρώπης, σε ένα σημάδι αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ΕΕ, κι ένδειξης ότι οι πολιτικές απειλές που θέτει το Brexit και ο λαϊκισμός μπορούν να περιοριστούν.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε να ξεκινήσουν συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ώστε να δοθεί στις Βρυξέλλες

ρόλος στον έλεγχο των ξένων επενδύσεων και στην εμβάθυνση της ευρωζώνης, ως μιας πορείας προς την ολοκλήρωση.

Οι πρωτοβουλίες, οι οποίες περιγράφονται σε ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, έρχονται την ώρα που η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αγωνίζεται για μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για έξοδο από την ΕΕ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη για τέταρτη θητεία. Η πολιτική κατάσταση σήμερα, είναι επίσης συνέχεια μιας σειράς από εθνικές βουλευτικές εκλογές οι οποίες ανέδειξαν νικήτριες τις κατά τόπους φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Νέες εμπορικές συνομιλίες

Η ΕΕ θέλει να ξεμπερδεύει με τις φυγόκεντρες δυνάμεις οι οποίες εμφανίζονται αποδυναμωμένες μετά την ψήφο των Βρετανών για brexit , αφού αναμετρήθηκαν δυναμικά με τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης το 2016. Στην ίδια ομιλία, πριν από ένα χρόνο, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι «καλπάζει ο λαϊκισμός» και υπερασπίστηκε την ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη δεκαετία του 1950 για να αποφευχθεί η επανάληψη των καταστροφικών πολέμων στην ήπειρο.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις μπορεί επίσης να λειτουργούν προς όφελος της ΕΕ. Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητεί τη διατλαντική τάξη και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να δοκιμάζει πυρηνικές βόμβες, η Ευρώπη παρουσιάζεται ως προπύργιο σταθερότητας.

"Ο αέρας επιστρέφει στα πανιά της Ευρώπης", δήλωσε ο Γιούνκερ, του οποίου η ομιλία διαρκείας μιας ώρας, προκάλεσε θερμές εκδηλώσεις, με δυνατά χειροκροτήματα από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των 751 εδρών. "Έχουμε τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας."

Keywords
Τυχαία Θέματα