Γιούνκερ: Φταίξιμο της Τουρκίας εάν η συμφωνία για το προσφυγικό αποτύχει


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις απειλές της Τουρκίας ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει την υποχρέωση βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., μεταδίδει το Reuters.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σε συνέντευξή του, την ευθύνη θα φέρει η Τουρκία, την οποία και προειδοποίησε ότι απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες και τους στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.

"Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών",

είπε ο Γιούνκερ, μιλώντας στη Le Soir. Εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, ανέφερε, δεν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας, προσθέτοντας ότι εάν η συμφωνία "καταρρεύσει", "θα είναι λάθος της Τουρκίας".

Σημειωτέον πως οι δηλώσεις του Γιούνκερ λαμβάνουν χώρα εν μέσω της κριτικής που έχουν ασκήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη σύλληψη των Κούρδων πολιτικών.

Αν και ο ίδιος δεν σχολίασε τις συλλήψεις άμεσα, σημείωσε πως η αντίδραση της κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι "υπερβολική".

"Παρατηρώ με λύπη πως η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη που απομακρύνεται από την Τουρκία", σημείωσε.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα