Γιατί το Προσφυγικό γίνεται τώρα Γολγοθάς

H Φράουκε Πέτρυ είναι το πρόσωπο της ημέρας μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Γερμανία. Και ίσως αυτή που εκφράζει με σαφήνεια την αντιπροσφυγική τάση στην Ευρώπη που δεν συνδέεται κατ ανάγκη με τους ιδεοληπτικούς φασίστες. Τα ερωτήματα από εδώ και στο εξής όμως έχουν να κάνουν με το πώς η Μέρκελ θα διαχειριστεί το προσφυγικό στις 17 του μήνα αλλά και πώς θα αποφύγουμε μέχρι τότε νέες τραγωδίες με πνιγμένους πρόσφυγες στα σύνορα με

τα Σκόπια.

Κατ αρχήν δεν θέτω τον προβληματισμό σε βάση ιδεολογική ούτε πιστεύω ότι θέλει κανείς να μην βρουν ανακούφιση οι άνθρωποι που έφυγαν από τον τόπο τους διωγμένοι μέσα από την τραγωδία του πολέμου. Ομως πρέπει να δούμε τώρα τι πραγματικά θέλει η Ευρώπη και πώς η Ελλάδα θα πορευθεί μέσα από ένα κλοιό αντιξοοτήτων που σφίγγει με τις εναλλακτικές λύσεις να περιορίζονται.

Παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν στην Γερμανία τις επιλογές της Καγκελαρίου είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα από εδώ και στο εξής για την Μέρκελ καθώς αντιδράσεις εκδηλώνονται στο ίδιο της το κόμμα. Και αν είχε ήδη πρόβλημα να περάσει την γραμμή στις χώρες του Βίσεγκρατντ, πόσο τώρα μάλλον θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες αντιδράσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου. Ολα δείχνουν ότι η χώρα μας θα κληθεί να διαχειριστεί τον κύριο όγκο των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα για να μην βουλιάξουμε θα πρέπει να τα βρούμε με τους Τούρκους. Αναρωτιέται κανείς πόσο εύκολο είναι αυτό μετά τα όσα απίθανα διατύπωσε ο Νταβούτογλου στην Σμύρνη.

Για όσους μάλιστα υπολογίζουν σε μια Τουρκία που γενικώς θα τα βρει μπαστούνια μάλλον λάθος τους τα είπαν, καθώς το τούρκικο χρηματιστήριο ήταν από τα πρώτα θέματα χθες στο Bloomberg, με την μεγαλύτερη άνοδο από το 2012.Αν οι Τούρκοι δε, σιγουρευτούν, ότι από αυτούς εξαρτώνται οι λύσεις στο προσφυγικό, ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να ζητήσουν στις 17 του μήνα ή τι άλλο εθνικό κεκτημένο μπορεί να μην μας αναγνωρίσουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν πάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε αυτήν την Σύνοδο. Πίσω από τα μηνύματα των Γερμανών ψηφοφόρων κρύβεται όμως και η ανάγκη μιας πιο πραγματιστικής στρατηγικής για την ελληνική πλευρά.

Ποια θα είναι αυτή; Μένει να το δούμε. Η επιτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού αποτελεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα