Γιατί το 2017 θα είναι η χρονιά που ο χρυσός θα πέσει κάτω από τα 1000 δολάρια

Τον χρυσό στα 1000 δολάρια βλέπει για το 2017 ο Ιvan Martchev, αναλυτής της Navellier and Associates.

"Πρέπει να παραδεχτώ ότι η πρόβλεψή μου για την χρυσό δεν είναι η κραταιά", γράφει στο Bloomberg o Martchev τονίζοντας ότι παρόλα αυτά δεν ξέρει όπως λέει «αν η αισιόδοξη περίοδος που διανύει ο χρυσός πρόκειται να τελειώσει".

"Την δεκαετία του '70 είδαμε πτώση κοντά στο 50% από το 195 δολάρια στην ουγγιά το 1974 στα 103 δολάρια στην ουγγιά το 1976 πριν ο χρυσός εκτοξευτεί στα 800 δολάρια στην

ουγγιά στις αρχές τις δεκαετίας του '80", σημειώνει.

Αν αντίστοιχα οι χρυσός μειωθεί αντίστοιχα κατά 50% από το ιστορικό υψηλό των 1.900 δολαρίων το 2011 τότε αυτό θα είναι στα 950 δολάρια στην ουγγιά πράγμα που είναι ένας "αρκετά καλός στόχος για τα χαμηλά του 2017" λέει.

Το να χάσει ο χρυσός τον τετραψήφιο αριθμό στην τιμή της ουγγιάς, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπερβεί "την άλλη πλευρά", σημειώνει.

"Πιστεύω ότι ο χρυσός θα πέσει κάτω από τα 1000 δολάρια το 2017 γιατί ο δείκτης του δολαρίων δεν κάνει ράλι, το ευρώ δεν πέφτει και οι Κινέζοι δεν κάνουν υποτίμηση", αναφέρει ο Martchev.

Ο λόγος που ο χρυσός διατηρεί την αγοραστική του αξία για περιόδους π.χ. 50 χρόνων είναι το Τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων των ΗΠΑ (αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα λειτουργεί έτσι, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα δεν κρατάει όλες τις καταθέσεις ενός πελάτη αλλά μέρος αυτών δίνονται σαν δάνεια σε άλλους πελάτες) όπου το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού της πίστωσης προκαλεί σταθερή νομισματική ανάπτυξη και αντίστοιχα την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου.

Σε όρους πληθωρισμού ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τον Οκτώβριο στο 241,86 από το 23,51 τον Ιανουάριο του 1950, πράγμα που σύμφωνα με τον Martchev σημαίνει πως το δολάριο έχει χάσει το 90% της αξίας του από το 1950.

"Χωρίς απαραίτητα να διαφωνώ με την αξία του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο έναντι... μακελειού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι το επόμενο έτος θα είναι ένα πτωτικό έτος για τον χρυσό και για τους κατόχους που εκφράζονται σε δολάρια", καταλήγει ο Ιvan Martchev.

Keywords
Τυχαία Θέματα