Γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο χωρίς στήριξη σε 7 συνεδριάσεις

Του Δημήτρη Παφίλα

Επτά σερί πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που από την αρχή του χρόνου μετρά 20 αρνητικά κλεισίματα σε σύνολο 26 συνεδριάσεων.

Η αγορά δεν μπόρεσε σήμερα να κρατήσει τα κέρδη ούτε σε μια τεχνική αντίδραση, αφού ενώ κέρδιζε έως +2,9% έχασε στο τέλος όλα τα κέρδη με τις τράπεζες να κλείνουν για ακόμη μία φορά στο κόκκινο.

Πλέον, από τις αρχές του χρόνου ο Δείκτης έχει χάσει

28% και ο δείκτης των Τραπεζών 61%.

Μεγάλες απώλειες για τα ξένα funds που εμπιστεύθηκαν τις ελληνικές τράπεζες

Διεθνούς φήμης διαχειριστές κεφαλαίων που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες πλέον βρίσκονται παγιδευμένοι στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Ο John Paulson, ο Prem Watsa, ο Wilbur L. Ross και άλλα επενδυτικά funds, όπως τα: Brookfield Capital Partners, Capital Research & Management, Mackenzie Cundill, Schroder Investment Management and Wellington Management είναι μεταξύ εκείνων που επένδυσαν περισσότερα από € 10 δισεκατομμύρια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια, μεταδίδει το CNBC.

Πολλοί από αυτούς είδαν τις επενδύσεις που έκαναν αγοράζοντας τραπεζικές μετοχές το Φεβρουάριο του 2014 "κάνουν φτερά" ένα χρόνο αργότερα, υπό τον κίνδυνο ενός Grexit. Παρά το γεγονός ότι έχασαν το αρχικό τους στοίχημα στις ελληνικές τράπεζες, τον περασμένο Νοέμβριο, τόλμησαν να βάλουν επιπλέον 4 δισ. Ευρώ.

Γιατί δεν μπορεί να αντιδράσει η αγορά

Σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές που την Τετάρτη ανέκαμψαν από τα χαμηλά δύο ετών (συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2013) μετά από το επταήμερο πτωτικό σερί, η Αθήνα δείχνει αδύναμη να αντιδράσει.

Η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ριμπάουντ τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ υποστηρικτική της θετικής τάσης ήταν και η ομιλία της Τζάνετ Γέλεν, με την επικεφαλής της Fed να αφήνει να εννοηθεί ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα είναι σταδιακή και κυρίως ιδιαίτερα προσεκτική.

Παράγοντας στήριξης και η ανάκαμψη του brent το οποίο, ενδοσυνεδριακά, ενισχύθηκε έως και 2% στα 31,30 δολάρια, ενώ αντίθετα το αμερικανικό αργό εμφάνισε αρκούντως έντονες διακυμάνσεις, διαμορφούμενο κοντά στο επίπεδο των 28 δολαρίων.

Η απάντηση που δίνουν ξένα funds που συμμετείχαν με λίγα χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός με το σημερινό ασφαλιστικό και το αγροτικό – εξ ου και η επισήμανση των δανειστών πως δεν είναι κοστολογημένο το ασφαλιστικό.

Οι τράπεζες λοιπόν πωλούνται όχι γιατί δεν είναι φθηνές ή γιατί δεν έχουν κεφάλαια, αλλά γιατί υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Κανείς δεν ξέρει για παράδειγμα πόσα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν.

Μόνο αν σταματήσει ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης (ELA), και ανοίξει το όριο των ομολόγων οι τράπεζες θα εξοικονομήσουν 1 δισ ευρώ και έχουν πιθανότητες κερδοφορίας.

Αυτό θα συμβεί-δηλαδή το άνοιγμα του ορίου -, μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Και σύμφωνα με τραπεζίτες το σενάριο είναι να δοθεί η αξιολόγηση τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου, διαδικασία η οποία ενδέχεται να μεγαλώσει τον λογαριασμό για τα κόκκινα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank διαπραγματεύεται 0,30 φορές τα κέρδη της, έτσι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να είναι υψηλότερα.

Όμως, σήμερα ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα που να ενδιαφέρει τους δανειστές. Αντίθετα, κάλεσε το ΔΝΤ να αποδεχθεί τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ είπε πως θα βάλει φόρους, αφήνοντας εκτός τους "αδύναμους".

Keywords
Τυχαία Θέματα