Γιατί οι πλούσιοι Ρώσοι δεν θέλουν να ονομάζονται «ολιγάρχες» από την κυβέρνηση Τραμπ

Όταν οι δικηγόροι της εταιρείας Debevoise & Plimpton διοργάνωσαν σεμινάριο στη Μόσχα για να εξηγήσουν τον αντίκτυπο της νέας νομοθεσίας περί κυρώσεων των ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να νοικιάσουν μια τεράστια αίθουσα αίθουσα σε ένα ξενοδοχείο για να χωρέσουν όλους τους ανησυχούντες πελάτες που υπέγραψαν αίτηση συμμετοχής.

Ένας βασικός λόγος για το ενδιαφέρον είναι μια διάταξη του νόμου που δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump

μέχρι τον Φεβρουάριο να προσδιορίσει ποιους εννοεί με τη λέξη «ολιγάρχες» κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, και τους οποίους μπορεί να τιμωρήσει με απαγόρευση λήψης visa και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για την εκ μέρους του Κρεμλίνου ανάμιξη στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ.

Με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι επικεφαλής της προσπάθειας, να δίνει μόνο λίγες ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζεται ο κατάλογος, η δισεκατομμυριούχος τάξη της Ρωσίας βρίσκεται σε ένα είδος ανησυχίας, χωρίς βοήθεια να ξεπεραστεί. Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της χώρας είπε ότι θα ήταν ηλίθιο να προσπαθήσει να οργανωθεί απέναντι στον αποκλεισμό (του) από την Ουάσιγκτον γιατί αυτό θα τον έθετε απλώς και μόνο σε μια μεγαλύτερη στοχοποίηση.

Το να θεωρηθεί κανείς από τις Η.Π.Α. ως "ολιγάρχης", δεν θα ενεργοποιήσει αυτομάτως το είδος των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί σε δεκάδες Ρώσους του συστήματος και σε κρατικούς φορείς τόσο για την παρέμβαση στις εκλογές όσο και για το ζήτημα της Ουκρανίας. Αλλά η απειλή από μόνη της είναι αρκετή για να βλάψει τις εμπορικές προοπτικές ενός τεράστιου αριθμού Ρώσων, σύμφωνα με τον Alan Kartashkin, εταίρο της Debevoise στη Μόσχα.

"Θα μπορούσε να είναι μια ατελείωτη λίστα", δήλωσε ο Kartashkin. "Αν είσαι Ρώσος ολιγάρχης, δεν θέλεις να είσαι σε μέσα σε αυτήν", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα