Γιατί οι επενδυτές δίνουν σήμα «Buy» σε... όλα

Σε κλίμα έντονης ευφορίας βρίσκονται οι αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν βρεθεί με πολλή ρευστότητα στα χέρια τους, χάρη στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, και αγοράζουν τα... πάντα.

Οι επενδυτές έχουν δώσει «σήμα» Buy τόσο για παραδοσιακά ριψοκίνδυνα στοιχεία όπως μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα junk και νομίσματα αναδυόμενων χωρών, όσο και για ασφαλή «καταφύγια» όπως ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα, το ελβετικό

φράγκο και το ιαπωνικό γεν.

Μπορεί η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να επιδεινώνεται, με βάση τα τελευταία στοιχεία, και η Παγκόσμια Τράπεζα να μείωσε πριν από λίγες μέρες τους στόχους της για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά οι επενδυτές είτε δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά είτε «ποντάρουν» στο ότι αυτή η επιδείνωση θα φέρει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Ο καταλύτης στις αγορές είναι η υπερβολική ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση, απόρροια της κρίσης του 2008-2009. Οι fund managers απλά έχουν πολλά χρήματα για να επενδύσουν» σχολιάζει ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στην Commerzbank AG.

Από την οικονομική κρίση και μετά, τον περισσότερο καιρό οι επενδυτές είχαν μπει σε μια λογική ότι τα κακά οικονομικά στοιχεία είναι «καλά νέα» για τις αγορές. Το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες έχουν ωθήσει τους traders προς αναζήτηση οποιασδήποτε απόδοσης. Έτσι οποιοδήποτε σημάδι ότι αυτή η «ένεση» ρευστότητας θα συνεχιστεί γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα