Γιατί ο χρυσός υποχωρεί ενώ οι εμπορικές ανησυχίες κλιμακώνονται

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σε νέο χαμηλό για το 2018 υποχώρησε ο χρυσός, με απώλειες 0,3% στα 1.270 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζονται, και το επενδυτικό συναίσθημα κάθε άλλο παρά ριψοκίνδυνο είναι, κάτι που φάινεται άλλωστε κι από την πτώση στις μετοχές στη Wall Street και τη στροφή σε ασφαλή καταφύγια όπως ομόλογα και γιεν.

Επομένως τι συμβαίνει και το ανέκαθεν ασφαλές καταφύγιο του χρυσού δεν κερδίζει αγοραστές;

Η αγορά, αγνοώντας την αβεβαιότητα λόγω εμπορικού πολέμου, δείχνει να αποτιμά

θετικά τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της Fed καθώς και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προεξοφλώντας έτσι μια ακόμη πιο bullish πορεία στο δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει οριακές απώλειες της τελευταίες ημέρες, ωστόσο αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών και επενδυτών, τα καλύτερα.. έρχονται.

Ήδη το αμερικανικό νόμισμα κινείται σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη δολαρίου να φλερτάρει με τις 95 μονάδες, ενώ το έδαφος είναι πρόσφορο απο μεριάς Fed (και οικονομίας ΗΠΑ), καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της Τράπεζας προοικονομούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες φυσικά επιδρούν θετικά στο δολάριο.

Την ίδια στιγμή τα πράγματα δε φαίνονται πολύ ευοίωνα για τον ευρωπαίο ανταγωνιστή του, το ευρώ, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον τερματισμό του QE, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί πως δεν θα πρέπει η αγορά να περιμένει και πολλά από άποψη αυξ΄σηεων επιτοκίων, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

Το ισχυρό δολάριο επομένως κρατά τον χρυσό κάτω από το επίπεδο ορόσημο των 1.300 δολαρίων, κι ας υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των εμπορικών εντάσεων. Αυτό συμβαίνει διότι το ισχυρό δολάριο καθιστά πιο δύσκολη την αγορά χρυσού με΄σω άλλων νομισμάτων.

Τα «σινιάλα» της αγοράς

Σε ότι αφορά τα τελευταίασημαντικότερα νέα που επηρεάζουν χρυσό/δολάριο, ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι η μέτρια αύξηση των μισθών αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι «υπερβολικά σφικτή», στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη περαιτέρω σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο «επιθετική» νομισματική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε πάντως σήμερα ότι η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump θα οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα είναι βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα