Γιατί μετατέθηκε ο διαγωνισμός για το Καστέλι

Τους λόγους που μέσα σε λίγες μέρες η παράταση για την δημοπράτηση του διαγωνισμού για το Καστέλι από τέλη Ιουλίου, μετατέθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου, εξηγεί σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υποδομών.

Όπως αναφέρεται, η μετάθεση του διαγωνισμού έγινε μετά από απαίτηση των ενδιαφερόμενων εταιρειών. "Το αίτημα έγινε αποδεκτό και ικανοποιήθηκε από το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, καθώς κρίθηκαν βάσιμοι και σημαντικοί οι λόγοι της υποβολής του, οι οποίοι είναι:

α) Οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες να μελετήσουν τις τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης, ώστε με τις προτάσεις τους

να ανταποκριθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό στους νέους όρους του διαγωνισμού.

β) Να δοθεί εύλογος χρόνος στις κοινοπραξίες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες συνεργασίας τους με χρηματοδοτικά σχήματα για την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων χρηματοδότησης του έργου.

Το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ εμφανίζεται έτοιμο να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία, μολονότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των τευχών διακήρυξης μαζί με τις απαιτήσεις της Eurostat για τα ποσοστό του δημοσίου στην νέα εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να "τρέξουν" πιο άμεσα τις διαδικασίες.

Στο υπουργείο πάντως δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους, αφού στις αλλαγές που έχει δρομολογήσει η πολιτική ηγεσία τους τελευταίους μήνες σχετικά με το αεροδρόμιο Καστελίου, επαναλαμβάνεται η ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο εταιρικό σχήμα του νέου αεροδρομίου από 45% έως 55%.

Το υπουργείο απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για τις συνεχείς αναβολές για το Καστέλι, υποστηρίζει ότι η αναβολή προασπίζει τον ανταγωνισμό και το δημόσιο συμφέρον και αναφέρεται σε μία σειρά από παρεμβάσεις για να προχωρήσουν άλλες σημαντικές υποδομές στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται:

- Στις 15 Ιουλίου 2016, νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, παραδίδονται κατασκευαστικά και λειτουργικά η ανατολική πτέρυγα του αεροδρομίου Χανίων και τα νέα σύγχρονα μηχανήματα υποδοχής και ελέγχου, που θα εξυπηρετήσουν το σύνολο της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου και θα αναβαθμίσουν τις λειτουργικές του δυνατότητες.

- Επανεκκινήθηκαν και δρομολογούνται προς την ολοκλήρωσή τους το σύνολο των σημαντικών οδικών έργων σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένα, καθώς οι λύσεις και οι απαντήσεις στα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν παραπέμπονταν στις ελληνικές καλένδες.

- Εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ και δρομολογείται αμέσως η στρατηγική μελέτη για την υλοποίηση του μεγάλου οδικού άξονα ΒΟΑΚ, στο σύνολο του, ζητούμενο δεκαετιών από όλους τους φορείς του νησιού.

- Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προωθούν συμφωνία χρηματοδότησης της κατασκευής του ΒΟΑΚ.

- Δρομολογούνται άμεσα παρεμβάσεις στον υπάρχοντα οδικό άξονα του ΒΟΑΚ με εξασφαλισμένη πίστωση 15 εκατομμυρίων ευρώ για έργα αναβάθμισης και βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας.

- Προωθείται η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου για να ανταποκριθεί στην αυξημένη επιβατική κίνηση μέχρι την κατασκευαστική και λειτουργική ολοκλήρωση του αεροδρομίου Καστελίου

Keywords
Αναζητήσεις
διαγωνισμος καστελι, αεροδρομιο καστελι 30/9 2016
Τυχαία Θέματα