Γιατί κλωτσάνε την καρδάρα;

Ειδικός στα θέματα που άπτονται της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του γάλακτος δεν είμαι. Όμως όπως και οι περισσότεροι πολίτες, γνωρίζω τα βασικά. Ότι δηλαδή η λιανική τιμή του γάλακτος, ενός βασικού διατροφικού προϊόντος που μπαίνει καθημερινά στα περισσότερα σπίτια, είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη και πως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που απασχολούνται με την παραγωγή του, δεν υπερβαίνουν τις 4000.

Δεν ξέρω επίσης ποιοι ευθύνονται γι' αυτό, οι βιομηχανίες, οι κτηνοτρόφοι ή η ιδιαίτερη εδαφική, γεωγραφική και κλιματολογική ιδιομορφία της χώρας μας. Αυτά τα ξέρουν και μπορούν να

τα υπολογίσουν οι ειδικοί και οι επαΐοντες.

Γνωρίζω όμως με βεβαιότητα ότι οι καταναλωτές αυτού του προϊόντος είναι σαφώς πολύ περισσότεροι από τους παραγωγούς τους επεξεργαστές - τυποποιητές και εμπόρους.
Όπως γνωρίζω ότι έχει γίνει απρόσμενα μείζον και αξεπέραστο θέμα για την κυβέρνηση, οι ρυθμίσεις που πρόκειται να επιβληθούν και είναι απότοκες πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αίφνης, βουλευτές ακόμα και υπουργός, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που κατέστρεψαν τις ζωές όλου του πληθυσμού, εμφανίζονται τώρα αποφασισμένοι ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση, προκείμενου να μην περάσει η ρύθμιση που ορίζει με άλλο τρόπο την έννοια του φρέσκου γάλακτος και παράλληλα καθιερώνει και ένα άλλο προϊόν στην αγορά που θα μπορεί να έχει διάρκεια “φρεσκάδας” έως και 11 ημέρες.

Κάποιοι εκ των αντιρρησιών το κάνουν για να προστατεύσουν την εκλογική τους πελατεία στην οποία εντάσσονται και οι αγελαδοτρόφοι, κάποιοι τις γαλακτοβιομηχανίες και κάποιοι άλλοι ενδεχομένως για να σηκώσουν με αυτό τον τρόπο ανάστημα, ώστε να τους ξεχωρίσει η κοινωνία. Άβυσσος η ψυχή του βουλευτή.

Αυτούς τους ίδιους όμως δεν τους είδαμε να σηκώνουν το κεφάλι ή να τα βροντούν και να πηγαίνουν στο σπίτι τους, όταν ψήφιζαν ναι σε όλα, για την περικοπή συντάξεων στο πιο ανήμπορο να αντιδράσει κομμάτι της κοινωνίας μας, δεν τους είδαμε, για την περικοπή μισθών, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, την επιβολή των πάσης φύσεως φόρων που γονάτισαν τους πάντες και τους μετέτρεψαν σε νεόπτωχους. Είχαν το άλλοθι ότι με τη στάση τους έσωζαν της χώρα από την άτακτη χρεοκοπία και μας γλίτωναν από τα χειρότερα και ίσως και να είχαν δίκιο. Αυτό μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ. Ή μάλλον μπορεί να το μάθουμε τώρα, αν επιμείνουν μέχρι τέλους στην άρνηση τους να ψηφίσουν το γάλα και ουσιαστικά φέρουν σε αδιέξοδο την ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος.

Άσχετα αν κατά γενική ομολογία έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κάποιο φως στο τούνελ κι είναι εγκεκριμένη από την τρόικα η βούληση της κυβέρνησης να μοιράσει έστω και κάποιο μικρό κοινωνικό μέρισμα. Οι “ευαίσθητοι”προστάτες των αγελαδοτρόφων είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν ακόμα κι αυτά τα επιδόματα που αφορούν σε 1.000.000 συμπολίτες μας αλλά και να βάλλουν σε νέες περιπέτειες τη χώρα. Αποφασισμένοι να κλοτσήσουν την καρδάρα με το γάλα για τη συλλογή του οποίοι ματώσαμε όλοι, μόνο και μόνο για να μπορούν να πάνε στο καφενείο του χωριού τους χωρίς τον κίνδυνο να τους πετάξει κάποιος αγελαδοτρόφος γιαούρτι.

Τους αφήνει παγερά αδιάφορους αν εμείς τα εκατομμύρια μπορούμε να πληρώνουμε ακριβότερο γάλα ή αν πρέπει να έχουμε επιλογές στο ράφι.

Κι αν στα αλήθεια έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα συνείδησης, γιατί δεν παραιτούνται από την έδρα τους και να πάνε με το κεφάλι ψηλά στο σπίτι τους και προτιμούν να μας βασανίζουν όλους με τις καθημερινές τους παρόλες; Αυτό θα ήταν μια ακατανόητη πλην έντιμη πράξη. Όλα τ' άλλα μοιάζουν υποκριτικά και παλαιοκομματικά και εντάσσονται στο μακρύ κατάλογο όλων αυτών των στάσεων και συμπεριφορών που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι.

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα