Γιατί η κατάρρευση του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, μπορεί να συνεχιστεί

Τα κακά μαντάτα για την υποχώρηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 (-1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), εάν συνδυαστούν με την εξέλιξη ορισμένων οικονομικών δεικτών προοιωνίζονται αρνητική πορεία και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση τον Φεβρουάριο του 2017 με το γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

(έπεσε από τις 95,1 μον. στις 92,9 μον), ενώ η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στους δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών (-5.5 μονάδες) και του λιανικού εμπορίου (-11 μον.).

Η εξέλιξη αποτυπώνεται σε έκθεση του τμήματος μελετών της Eurobank «7 ημέρες Οικονομία» , στην οποία διατυπώνεται και η επισήμανση ότι η απαισιοδοξία των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου ενδέχεται να προϊδεάζει για υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 και επομένως και για αντίστοιχη επίπτωση στο ΑΕΠ κατά το ίδιο διάστημα.

Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται από το γεγονός ότι ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων είχε καταγράψει σημαντική υποχώρηση τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία είχε φτάσει το 1,8% σε σχέση με το Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι ανακόπτεται η θετική πορεία των δεικτών που είχε καταγραφεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 (και είχε εμπνεύσει και αντίστοιχη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας στην κυβέρνηση αλλά και σε αρκετούς αναλυτές), συμπέρασμα που τελικά επιβεβαιώνεται και από τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΛΣΤΑΤ.

Η ΕΛΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Με τα δεδομένα αυτά είναι πιθανό ότι η αρνητική πορεία των δεικτών οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο δείχνει ότι η υποχώρηση του λιανικού εμπορίου θα συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αντίστοιχες συνέπειες και στο ΑΕΠ, δεδομένου ότι η εξέλιξη του τελευταίου συσχετίζεται κατά περίπου 70% με την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η υποχώρηση του ΑΕΠ οφείλεται στην επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+0,2%), στην υποχώρηση της δημόσιας κατανάλωσης (-2,1%), αλλά και στην σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν στάσιμος (+0,1%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ υποχώρησε σημαντικά (-13,8%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 1,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παρουσίασαν άνοδο κατά 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3% σε σχέση με πέρσι.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα