Γιατί ενώ έξω πάμε καλά στην ενέργεια μέσα κάνουμε βήματα πίσω;

Η επισφράγιση ότι ο ενεργειακός τομέας αποτελεί ένα από τα βασικά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής για να ανακάμψουν δόθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε και συγκεκριμένα ενδιαφέροντα.

Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις, αλλά και μια απαιτητική διαχείριση μπορεί να δώσουν στην Ελλάδα ενισχυμένο ρόλο, με τις ΗΠΑ πιο κοντά.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τον έλεγχο των αγωγών και τις εξαγωγές shale gas,

ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να προαγάγει τον East Med, τη διασύνδεση δηλαδή Ευρώπης - Ασίας διαμέσου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για να αναβαθμίσει στρατηγικά και οικονομικά την ελληνική θέση.

Κατά τον τρόπο αυτό και με τις διεργασίες με την ExxonMobill να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να ξεπεραστούν τα γνωστά γραφειοκρατικά προσκόμματα, που προέρχονται και από την Ευρώπη αυτή τη φορά, σχετικά με τις έρευνες των υδρογονανθράκων, οι κατευθύνσεις για μια νέα φουρνιά επενδύσεων φαίνεται να δρομολογείται.

Ενώ όμως σε διεθνές επίπεδο η πολιτική κλιμακώνεται, στο εσωτερικό οι παρασπονδίες διαδέχονται η μία την άλλη, με αποκορύφωμα την πρόσφατη τροπολογία για τα bonus στα υβριδικά με νομοθέτημα που αντίκειται στις κοινοτικές οδηγίες και ό,τι έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από το 2016 και μετά.

Οι υβριδικές τεχνολογίες ασφαλώς και προάγουν την ενεργειακή παραγωγή, την καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές και καλώς βρίσκονται στα κυβερνητικά προγράμματα, καθώς αιολικά και υδροηλεκτρικά είναι ένας ιδανικός συνδυασμός.

Ομως όταν αφήνεται ο θεσμικός από την Κομισιόν παράγων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απέξω, εξυπηρετούνται παλαιές άδειες και μπαίνουν σε ισχύ αυτά που έχουν θεσμικά αποκλειστεί, δηλαδή επιδοτήσεις, ενισχύσεις και μακροπρόθεσμα συμβόλαια και αποζημιώσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά στην αγορά.

Γι’ αυτό τι κάνει η αντιπολίτευση που κόπτεται για τις επιτυχίες του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Καμία αντίδραση για τις τροπολογίες που μπαίνουν στη ζούλα στα νομοσχέδια και αφορούν την ποδηγέτηση της αρχής «ίσες ευκαιρίες για όλους στις επενδύσεις». Αν ήταν για την Eldorado θα είχε ξεσηκωθεί, και καλώς ίσως, όμως το παιχνίδι δεν αφορά μόνο τους μεγάλους ξένους αλλά και τη διαφάνεια σε εσωτερικό επίπεδο.

Επανερχόμενοι στη μεγάλη εικόνα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ άνοιξε θέματα και ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ισορροπίες για την ελληνική πλευρά δεν είναι εύκολες, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος. Ομως για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος θα πρέπει να υλοποιηθούν τεράστιες επενδύσεις που είναι ακόμα στα χαρτιά και να προσελκυστούν κεφάλαια.

Αυτό θα φανεί και από το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι αμερικανικές εταιρείες στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Πολλά επίσης θα κριθούν από την πορεία των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από τις πρωτοβουλίες του Ισραήλ, που είναι ο έτερος σημαντικός παράγοντας για τους αγωγούς που θα συνδέσουν τη χώρα μας με την Ασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα