Γιατί αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως

Οι δαπάνες για την αγορά στρατιωτικού υλικού έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, για πρώτη φορά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την απόσυρσή τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο αμυντικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 1% στα 1,68 τρισ. δολάρια το 2015, στο 2,3$ του παγκόσμιου ΑΕΠ όπως ανέφερε το SIPRI.

Aν και οι ΗΠΑ ξόδεψαν 596 δισ. δολάρια, οι δαπάνες αυτές ήταν 2,4% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2014, τη στιγμή που η Κίνα αύξησε τις δαπάνες της κατά 7,4% στα 215 δισ. δολάρια.

Η ανησυχία της επέκτασης της Ρωσίας στα εδάφη του ΝΑΤΟ μετά τις συγκρούσεις σε Κριμαία και Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών στην ανατολική Ευρώπη, ενώ η επέκταση της Κίνας στη Νότια Θάλασσα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα για τα γύρω κράτη.

Οι αμυντικές δαπάνες προφανώς βρίσκονται υπό πίεση μετά από την οικονομική κρίση, με αρκετές εκ των μεγαλύτερων κρατών όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία να μειώνουν τις δαπάνες τους. Παρόλα αυτά, μετά από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι χώρες αυτές σχεδιάζουν μικρή αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Η Ρωσία, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, έχει πέσει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, με την Σαουδική Αραβία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στην έκτη θέση βρέθηκε η Ινδία, την οποία "κορτάρουν" εταιρείες όπως BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, και Saab, με την Βρετανία να βρίσκεται μόλις στην 5η θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα