Για σαρωτική νίκη ετοιμάζεται ο Μακρόν

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 8 το πρωί τοπική ώρα 46,5 εκατ. Γάλλοι για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση, σε μια εκλογική διαδικασία που θα αποκαλύψει την πραγματική δύναμη του Εμανουέλ Μακρόν. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η νίκη για τον 39χρονο πρόεδρο, θα είναι σαρωτική.

Μέχρι το μεσημέρι, η προσέλευση στις κάλπες ανερχόταν στο 19,24%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το 2012, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών

την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 21,06%.

Πριν από λίγο, ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στο δημαρχείο του Τουκέ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Απευθύνοντας έκκληση στους Γάλλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ψήφισε στις 11 τοπική ώρα και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ.

Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το κόμμα του Μακρόν Republique En Marche (REM) θα πετύχει μια άνετη πλειοψηφία 577 εδρών στην Εθνοσυνέλευση, επιτρέποντάς του να προωθήσει τα σχέδιά του για χαλάρωση των κανονισμών του Εργατικού Δικαίου και για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Πριν από έναν μήνα, η προοπτική αυτή φαίνονταν απίθανη, σύμφωνα με το Bloomberg. Όμως φαίνονταν απίθανο να γίνει ποτέ πρόεδρος, όταν δημιούργησε το πολιτικό του κίνημα από το μηδέν πριν από έναν χρόνο.

«Ο Μακρόν προαλείφεται για υπερ-πρόεδρος, με μια πολύ ισχυρή κεντρική εξουσία», αναφέρει η Dominique Reynie, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο ινστιτούτο Sciences Po. «Εχει ένα κόμμα το οποίο ίδρυσε και ελέγχει απόλυτα. Εχει απέναντί του κόμματα της αντιπολίτευσης που κινδυνεύουν να κατακερματιστούν».

«Φαίνεται πιθανό ότι θα έχει απόλυτη πλειοψηφία και όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να πιάσει δουλειά», σχολίασε στο Bloomberg ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop, Jerome Fourquet. «Υπάρχει πραγματική δυναμική. Οι Γάλλοι εγκρίνουν τους νόμους για την ηθική και τα πρώτα διπλωματικά του ταξίδια στο εξωτερικό ήταν επιτυχημένα».

Σύμφωνα με το Ifop, το ποσοστό των ανθρώπων που λένε πως θα ψηφίσουν για το κόμμα του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές έχει αυξηθεί στο 31% από 24% που ήταν πριν από έναν μήνα. Η έλξη που ασκεί στο κέντρο «κλέβει» ψήφους τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και από το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τα δυο κόμματα που κυριαρχούσαν για δεκαετίες στη γαλλική πολιτική.

Η σημερινή ψηφοφορία αφορά τις 539 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Οι κάλπες έχουν ήδη κλείσει σε 27 εκλογικές περιφέρειες για τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και άλλες 11 που εκπροσωπούν Γάλλους μετανάστες. Οι κάλπες στη Γαλλία θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα των δύο γύρων, κάθε υποψήφιος με ποσοστό άνω του 12,5% περνά στον β' γύρο που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, αν κανείς δεν πετύχει ποσοστό 50%. Στις προηγούμενες εκλογές 5 χρόνια πριν, μόνο 36 ή περίπου το 6% των εκλογικών περιφερειών έβγαλαν αποτέλεσμα από τον α' γύρο.

Μετά τον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των εκλογών στις 18 Ιουνίου, το REM και οι σύμμαχοί τους ίσως έχουν περισσότερες από 375 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του BVA, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 299 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Σύμφωνα με το Odoxa, το REM θα κερδίσει 350-390 έδρες, ενώ το Ipsos θέτει το εύρος στις 385-415 έδρες.

Οι προβλέψεις αυτές υποδηλώνουν πως Μακρόν μπορεί να προσεγγίσει τις ιστορικές πλειοψηφίες της Πέμπτης Δημοκρατίας –το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ είχε κερδίσει 398 έδρες το 2002 και 472 το 1993- αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντιυάρ Φιλίπ εμφανίζεται συγκρατημένος, λέγοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

«Δεν συνηθίζω να περιμένω τίποτα εξαρχής, γιατί την πολιτική υπάρχει πάντα το ρίσκο των κακών εκπλήξεων», αναφέρει.

Τα spreads των γαλλικών ομολόγων έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ μετά του νίκη του Μακρόν στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου. Οι επενδυτές την Πέμπτη ζητούσαν επιπλέον 40 μ.β. για να διακρατήσουν γαλλικά 10ετή κρατικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, από 75 μονάδες που ζητούσαν στις 19 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα