Για μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Λιβύη προειδοποιεί η Μογκερίνι

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη νέα εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, αυτή τη φορά, από τη Λιβύη, κρούει η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών η Μογκερίνι καλεί σε άμεση δράση για την πρόληψη κλιμάκωσης μιας μεταναστευτικής

κρίσης στην περιοχή, καθώς ήδη περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί στο εσωτερικό της Λιβύης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, που έχει δει το περιεχόμενο της επιστολής, η Μογκερίνι προειδοποιεί πως οι διακινητές κινούνται ελεύθεροι στη Λιβύη.

«Υπάρχουν πάνω από 450.000 εσωτερικοί μετανάστες στη Λιβύη που μπορεί να είναι πιθανοί "υποψήφιοι" για μετανάστευση στην Ευρώπη» τονίζει η Μογκερίνι στην επιστολή της.

Επιπλέον, προσθέτει ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να στείλει μια αποστολή «πολιτικής ασφάλειας» στη χώρα ώστε να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις της και τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Μογκερίνι αναφέρει ότι θα εξετάσει όλες τις επιλογές για να καταπολεμήσει τους διακινητές στη Λιβύη. «Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε μια ομάδα "ειδικών" στην ασφάλεια και τη μετανάστευση που θα σταλεί εκεί» σχολιάζει.

Η επιστολή εστάλη στις 12 Μαρτίου, ύστερα από τις συναντήσεις που είχε η εκπρόσωπος με ανώτατους αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Διπλωμάτες και ακτιβιστές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι η κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να παραμεληθεί γιατί το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει επικεντρωθεί στη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία, μάλιστα, είναι πιθανό να αναγκάσει τους διακινητές να επικεντρωθούν σε άλλες «οδούς» για την μεταφορά των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αρκετά ισχυρή για να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, σχολιάζει το Reuters.

Ήδη στην σημερινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η Ε.Ε. αναφέρει πως είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. θα έχουν κοινή συνεδρίαση για το θέμα στις 18 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα