Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων: Αδυσώπητα τα προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων

Ο ρόλος των δήμων στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα υφιστάμενα προβλήματα και οι επιδιωκόμενες λύσεις βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, ήταν το θέμα της εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελου Καπετάνιου, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, που πραγματοποιείται από χθες στην Αλεξανδρούπολη.

Ως ιδιαίτερα ασφυκτικό, περιέγραψε ο κ. Καπετάνιος, το περιβάλλον

μέσα στο οποίο καλείται η χώρα να λειτουργήσει ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς, όπως είπε, πολλές περιοχές είναι σε απελπιστική κατάσταση, ενώ πρέπει να ακολουθηθεί η κοινοτική νομοθεσία, σ' ένα πολύ στενό πλαίσιο για την Ελλάδα, με τη ματιά όλων στραμμένη επάνω της για τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Ο Γ.Γ. αναγνώρισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού έχει πολλές ευθύνες και πολλά και σοβαρά προβλήματα να επιλύσει, διευκρινίζοντας πως βάση της ισχύουσας νομοθεσίας «σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των αποβλήτων ο πρωτεύων ρόλος ανήκει στο δήμο».

Διαβεβαίωσε ότι σ' αυτή την προσπάθεια «Εμείς θα΄ μαστε μαζί της. Ξέρουμε τις δυσκολίες θα δουλέψουμε από κοινού. Όλοι μαζί θα τρέξουμε θα προλάβουμε και θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που είναι αδυσώπητα».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε κανένα πλαίσιο, νομοθέτημα ή κανονιστικές διατάξεις. «Ούτε επενδυσιοφάγοι είμαστε, ούτε τις επενδύσεις καταργούμε. Δεν ήρθαμε να «φάμε» εργολάβους και μελέτες. Μακριά από εμάς οι κανιβαλισμοί. Δεν ήρθαμε με αυτούς τους στόχους. Σαφώς και χρειαζόμαστε και θέλουμε τις επενδύσεις. Καλό είναι να ακούγεται και να διευκρινίζεται ακόμη κι αν θεωρείται προφανές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως είναι υποχρεωτική η κατάθεση τοπικών σχεδίων από τους δήμους, τα οποία σχέδια θα πρέπει να ενσωματωθούν γιατί θα πάρουν ένα σημαντικό μέρος των πόρων. «Έχουμε και τοπικά σχέδια με πράσινα σημεία φαντασμαγορικά, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να τα λειτουργήσετε όλα αυτά. Πρέπει να τα σχεδιάσετε λειτουργικά για να επιτελούν το στόχο τους. Το μέγεθός τους δεν πρέπει να απορροφά μεγάλο μέρος των πόρων. Ισορροπία και μέτρο», συνέστησε απευθυνόμενος προς τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης .

Τέλος, ο κ. Καπετάνιος παρουσίασε τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς τα πρόστιμα, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να πληρωθούν για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ ( στο σύνολο των περιφερειών) από τον Φεβρουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015. "Παγιωμένες καταστάσεις μη δουλειάς, απερισκεψίας δεκαετιών σε εμάς σκάζουν ως πρόστιμα. Μόνο από πέρυσι το Φλεβάρη πληρώσαμε 30 εκατ. που δεν μας περίσσευαν".

Keywords
Τυχαία Θέματα