Γερμανία: Διαβουλεύσεις σε «εποικοδομητικό» κλίμα

Αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκπέμπουν CDU, CSU και SPD. Η ευρωπαϊκή πολιτική στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας.

Οι διαβουλεύσεις των χριστιανικών κομμάτων (CDU, CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να προχωρούν θετικά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις μελών της εκάστοτε αντιπροσωπείας. Σοσιαλδημοκράτες και

Χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν «εποικοδομητικές». Παράλληλα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ ζητήσε απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό. Μια τέτοια βούληση απαιτείται κυρίως σήμερα. Το πρωί στην ημερησία διάταξη βρέθηκαν θέματα εξωτερικής και ειδικότερα ευρωπαϊκής πολιτικής. Όχι μόνο η σχετική ομάδα εργασίας ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα, αλλά σε ξεχωριστή συνεδρίαση αρχικά και στη συνέχεια μαζί με τα μέλη της ομάδας εργασίας και οι πρόεδροι των κομμάτων Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Επίμαχο θέμα οι προτάσεις Μακρόν

Είναι σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν το ίδιο λάθος που οδήγησε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση Τζαμάϊκα, να αφήσουν δηλαδή το θέμα Ευρώπη στα χέρια ευρωβουλευτών από τα κόμματα της Τζαμάϊκα. Και ναι μεν έφεραν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά στη συνέχεια οι προτάσεις τους απορρίφθηκαν από τους αρχηγούς των 4 κομμάτων. Το μήνυμα των διερευνητικών για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι σαφές, τα θέματα της Ευρώπης ανήκουν στη δικαιοδοσία των αρχηγών των κομμάτων.

Το ζητούμενο είναι πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα η ΕΕ. Με άλλα λόγια, ποια θα είναι η γερμανική απάντηση στις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ. Για τον Μάρτιν Σουλτς κοινός στόχος είναι να γίνει και πάλι η Γερμανία η ατμομηχανή της ευρωπαικής πολιτικής. Αξέχαστη θα μείνει η παθιασμένη ομιλία του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέχρι το 2025, στο τελευταίαο κομματικό συνέδριο του SPD. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι τόσο ο πρόεδρος Μακρόν και όσο και ο πρωθυπουργός Τσίπρας τον κάλεσαν να συναινέσει σε μεγάλο συνασπισμό και του θύμισαν την ευθύνη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έναντι της Ευρώπης

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τα χριστιανικά κόμματα εκφράζονται πάντως μέχρι στιγμής με επιφύλαξη. Ένας από τους ενδοιασμούς τους αφορά την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Στο CDU και στο CSU επικρατεί ο φόβος ότι κατά αυτόν τον τρόπο τα χρέη των κρατών-μελών θα μετατραπούν σε χρέη της ευρωζώνης. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ δεν ασπάζεται όλες τις απόψεις του SPD για την μετεξέλιξη της ΕΕ, αλλά συμφωνεί απόλυτα να γίνει η Ευρώπη κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζει ότι πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Το πολύ μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί μετά αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές αρχές του 2019.

πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα