Γέλεν: Σημαντικοί οι κίνδυνοι για την παγκόσμια αγορά από ένα Brexit

Ένα Brexit θα αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο τόσο για την σταθερότητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς όσο και για την αμερικανική οικονομία, επισήμανε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

«Η ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε η Γέλεν καλώντας παράλληλα τους Βρετανούς να μείνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων

ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από το εξωτερικό και η επιβράδυνση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιβάλλουν μια προσεκτική προσέγγιση πάνω στο ζήτημα πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Όπως είπε η επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης και μια σειρά διεθνών εξελίξεων έβγαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από την πορεία της για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η Τζάνετ Γέλεν πρόσθεσε πως πολλά από τα ρίσκα αυτά παραμένουν. Και υπογράμμισε πως πριν προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα έχουν ενισχυθεί και ότι δεν θα υπάρξει ισχυρό σοκ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, επισήμανε την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα