Γ. Στασινός: Αναποτελεσματικός ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις - Προβλέπει 115 υπουργικές αποφάσεις

Στις χρόνιες παθογένειες του τρόπου παραγωγής και εκτέλεσης των δημοσίων έργων στη χώρα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Μιλώντας στην βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)» υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει 115 υπουργικές αποφάσεις και

15 Προεδρικά Διατάγματα και πάρα πολλές ακόμη κανονιστικές πράξεις. Ο κ. Στασινός εστίασε σε τρία προβλήματα του κλάδου, λέγοντας ότι με εκπτώσεις πάνω από 80% στις μελέτες και πάνω από 50% στα έργα, ούτε σωστές μελέτες γίνονται, ούτε σωστά έργα και τελικά δεν την πληρώνουν οι μελετητικές και εργοληπτικές εταιρίες, αλλά οι πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους.

Αναφερόμενους στους χρόνους εξέτασης των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών σημείωσε ότι είναι μεγαλύτεροι από τους χρόνους για τη μελέτη και την κατασκευή των έργων. «Αν σε αυτούς τους χρόνους προσθέσουμε και τους χρόνους για τις προσκλήσεις και τις εντάξεις των έργων τότε χρειαζόμαστε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που έχουμε σήμερα για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Ως επιπλέον πρόβλημα εντόπισε την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ένταξης ώριμων έργων.

Υπερβαίνοντας την άσκηση κριτικής, ο Γιώργος Στασινός έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

1 Εφαρμογή ενός δυναμικού αλγορίθμου που θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος, το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου , από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και ενδεχομένως και από άλλους παράγοντες. Αυτός ο δυναμικός (μη σταθερός) αλγόριθμος θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές. «Ο αλγόριθμος θα είναι δυναμικός για να μην προσδιορίζεται εκ των προτέρων η μέγιστη έκπτωση, όπως γίνονταν με τον μαθηματικό τύπο. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες εκπτώσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

2 Μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών και παράλληλα δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι πρέπει «να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι».

3 Εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει. «Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Να μπορεί να εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για έργα μέχρι κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος, ελεύθερος επαγγελματίας καταχωρημένος σε μητρώο μετά από ηλεκτρονική κλήρωση, όπως πετυχημένα γίνεται στους ελεγκτές δόμησης. Επίσης να μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος Δήμος ελεύθερους επαγγελματίες από μητρώο που θα υπογράφουν προμελέτες ωρίμανσης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Να μπορεί να αναθέτει σε ελεύθερους επαγγελματίες από μητρώο με δικαίωμα υπογραφής την επίβλεψη έργων» σημείωσε ο Γιώργος Στασινός.

Keywords
Τυχαία Θέματα