Γ. Περιστέρης: Έτοιμοι για την επανάσταση στον τομέα της καθαρής ενέργειας


Της Μαριάννας Τζάννε

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση στον τομέα της καθαρής ενέργειας θα είναι η στρατηγική της Τέρνα Ενεργειακή τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης.

«Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τράμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο,

το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων» δήλωσε ο κ Περιστέρης. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που εξελίσσονται όλο και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς - αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο - διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται.

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι οι ΑΠΕ θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στο νέο ενεργειακό περιβάλλον. «Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους».

Κατά την ομιλία του, ο επικεφαλής του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου, ανέφερε ότι «με την αναγκαία άρση των φανερών και κρυφών επιδοτήσεων που μειώνουν τεχνητά το κόστος των συμβατικών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και θα μπορέσουν σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας εφοδιασμού, κ.α.)».

Ο κ. Περιστέρης επισήμανε επίσης ότι αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας, έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). «Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Το παράδειγμα της επένδυσής μας στη βραχονησίδα του Αη Γιώργη δείχνει το δρόμο». Στον τομέα των απορριμμάτων, ανακοινώθηκε πως η εταιρεία είναι έτοιμη να υπογράψει την ΣΔΙΤ της Ηπείρου ενώ αναμένει ανάλογη θετική εξέλιξη και για την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου.

Κατά την γενική συνέλευση ανακοινώθηκε ότι η Τέρνα Ενεργειακή προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου 155 ΜW στις ΗΠΑ και επιπλέον 91 MW στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, μέχρι τις αρχές του 2018, η εταιρεία θα διαθέτει σε ισχύ 1000MW. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της εταιρείας την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 600 εκ. ευρώ. Στην νέα γενιά επενδύσεων η εταιρεία θα εντάξει και δύο αντλησιοταμιευτικά έργα (αποθήκευσης ενέργειας) σε Αμφιλοχία και στο Αμάρι της Κρήτης καθώς επίσης και δύο νέα αιολικά στην Κρήτη και την Νότια Εύβοια, για τα οποία διεκδικεί χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Στη γ.σ αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής της 19η Ιουνίου. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας έως τις 20 Ιουνίου. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου.

Keywords
Αναζητήσεις
σδιτ πελοποννήσου 30/5/17
Τυχαία Θέματα