Φιλιππίνες: Παράταση του στρατιωτικού νόμου ζητεί ο Ντουτέρτε ως το τέλος του 2018

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να παρατείνει ως το τέλος του 2018 τον στρατιωτικό νόμο που έχει κηρυχθεί στο νησί Μιντανάο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ισλαμιστές και κομμουνιστές αντάρτες.

Σε επιστολή τους προς τους βουλευτές ο Ντουτέρτε εξηγεί ότι η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη στο ένα τρίτο του νότιου τμήματος της χώρας, την ώρα που οι επικριτές του θεωρούν το μέτρο μια ακόμη ένδειξη του απολυταρχικού τρόπου με τον οποίο ασκεί την προεδρία.

«Ζητώ

από το Κογκρέσο των Φιλιππίνων να παρατείνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την αναστολή των αρχών του habeas corpus σε όλο το νησί Μιντανάο για μια περίοδο ενός έτους από την 1η Ιανουαρίου 2018», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Ντουτέρτε επέβαλε στρατιωτικό νόμο στο νησί αυτό τον Μάιο εξαιτίας μιας εξέγερσης τζιχαντιστών που δήλωσαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη Μαράουι.

Εκατοντάδες ισλαμιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες συνοικίες της πόλης αυτής, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων. Οι αρχές εκτίμησαν ότι στόχος τους ήταν να εγκαθιδρύσουν στην ανατολική Ασία ένα χαλιφάτο εμπνευσμένο από αυτό στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππίνων, με τη στήριξη των ΗΠΑ, χρειάστηκαν πέντε μήνες για να καταφέρουν να τερματίσουν την εξέγερση αυτή, έπειτα από μια στρατιωτική εκστρατεία που προκάλεσε την πλήρη καταστροφή ολόκληρων συνοικιών της Μαράουι. Συνολικά περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη.

Αν και ο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο την απελευθέρωση της Μαράουι μετά και τον θάνατο των περισσότερων επικεφαλής των τζιχαντιστών, οι αρχές προειδοποιούν ότι ισλαμιστές μαχητές έχουν καταφέρει να ξεφύγουν και να ανασυνταχθούν αλλού.

Στην επιστολή του ο Ντουτέρτε επισημαίνει ότι ο στρατιωτικός νόμος θα συμβάλει στον περιορισμό της ισλαμικής εξέγερσης στη Μαράουι.

«Οι επιζώντες της οργάνωσης θα συνεχίσουν την ανασύνταξή της στρατολογώντας και εκπαιδεύοντας νέα μέλη», τόνισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Ο Ντουτέρτε προειδοποιεί εξάλλου και για την κομμουνιστική εξέγερση, μια από τις πιο παλιές στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο ενίσχυσε «τις τρομοκρατικές ενέργειές της» με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Πρόσφατα ακύρωσε τις επικείμενες συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες με τον Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA), τον ένοπλο βραχίονα του κομμουνιστικού κόμματος των Φιλιππίνων, καταγγέλλοντας τη συνέχιση των ένοπλων επιχειρήσεων.

Αρχικά ο στρατιωτικός νόμος είχε κηρυχθεί για διάστημα 60 ημερών, όμως τον Ιούλιο οι βουλευτές επικύρωσαν την παράτασή του ως το τέλος του έτους. Το καθεστώς αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Φιλιππινέζους καθώς τους θυμίζει τη δικτατορία του Μάρκος.

Ο Ντουτέρτε έχει προειδοποιήσει ότι θα επεκτείνει τον στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα, αν η ισλαμιστική απειλή επεκταθεί εκτός Μιντανάο. Επανειλημμένα άλλωστε έχει αναφερθεί στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλουν μεταξύ άλλων και την αιματηρή εκστρατεία του Ντουτέρτε εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, κατηγορούν τον πρόεδρο των Φιλιππίνων ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, τρεις δεκαετίες μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μάρκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα