Φαφαλιός: Αυξάνει τη δύναμη της η ελληνόκτητη ναυτιλία και το 2018

Toυ Μηνά Τσαμόπουλου

Παρά το ασταθές περιβάλλον της ναυλαγοράς, η δύναμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας σημειώνει αύξηση μέσα στο 2018.

Η δύναμη του στόλου αυξήθηκε κατά 63 πλοία φθάνοντας τα 4.148 και την ίδια πορεία ακολούθησε και η χωρητικότητα που έφθασε τα 341,9 εκατομμύρια τόνους dw και 199,2 εκατ. gross tonnage. Σε αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και τα 200 υπό ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοία.

«Η έστω και αυτή ελάχιστη αύξηση μας υπό αυτές τις συνθήκες δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε» επεσήμανε ο Χαράλαμπος Φαφαλιός πρόεδρος του

Committee των Ελλήνων πλοιοκτητών του Λονδίνου, στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

«Ο υπό ελληνική σημαία στόλος μειώθηκε μειώθηκε τόσο σε αριθμό πλοίων όσο και σε χωρητικότητα. Η αξιοσημείωτη μείωση της δύναμης του ελληνικού νηολογίου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε ο Χ.Φαφαλιός.

Οι ελληνόκτητες εταιρείες εκπροσωπούν το 16,4% της παγκόσμιας χωρητικότητας παρουσιάζοντας άνοδο. Όσο αφορά τον αριθμό πλοίων ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 7,6% του παγκόσμιου στόλου το 13,8% της χωρητικότητας σε gross tonnage και το 16,4% σε dwt.

Ο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες ελέγχουν το 26,4% του στόλου των δεξαμενόπλοιων και το 16,3% των φορτηγών πλοίων.

Οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες εκτός από την κυριαρχία τους στα δεξαμενόπλοια και στα φορτηγά εξελίσσονται σε κυρίαρχες και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG ενώ αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου είναι στα 10,6 έτη και νεότερος κατά 2,8 έτη από τον μέσο όρο του παγκόσμιου στόλου.

Ο Χαράλαμπος Φαφαλιός εξέφρασε στη στήριξη και συμπόρευση με την πολιτική που ακολουθεί σε διεθνές επίπεδο η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα