Φ. Μοργκερίνι: New Deal ευρωπαϊκης πολιτικής ασφάλειας και άμυνας

Του Ιωάννη Αντύπα

Ένα νέο όραμα κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μοργκερίνι, η οποία χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της, έθεσε τα θεμέλια μιας ενισχυμένης Ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης η οποία θα διαθέτει και την ικανότητα «άμεσης επέμβασης».

Στο πλαίσιο του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΥΠΕΞ μαζί με τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν θέματα ασφάλειας και εξωτερικών ζητημάτων και με την ολοκλήρωση του, η Φεντερίκα Μοργκερίνι

ανακοίνωσε πως οι «28» αποφάσισαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης άμυνας και ασφάλειας.

Το σχέδιο προσβλέπει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, σε συνεργασία πάντα με το ΝΑΤΟ, «χωρίς όμως να το αντικαταστά ή να δημιουργεί έναν Ευρωπαϊκό στρατό» είπε η Ιταλίδα Ύπατη Εκπρόσωπος.

Η Φεντερίκα Μοργκερίνι τόνισε πως σκοπός δεν είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού οργανισμού, αλλά να ενισχυθεί η ΕΕ με μέσα και πόρους που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου σχεδίου ευρωπαϊκής Άμυνας.

Οι προτάσεις της Ύπατης Εκπροσώπου αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, ενώ καταλυτική ημερομηνία όπου και θα παρουσιαστεί το σχέδιο στου ηγέτες της ΕΕ είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Φεντερίκα Μοργκερίνι προβλέπει τρεις βασικούς άξονες, την άμεση απάντηση εξωτερικών κρίσεων και συγκρούσεις, να βοηθήσουν τους εταίρους τους για τη δημιουργία αμυντικής δυνατότητας και την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών.

Σχετικά με την Τουρκία οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν να διατηρήσουν την ενωμένη τους στάση, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Διατηρούμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τις Τουρκικές Αρχές και τους εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών» δήλωσε η Φεντερίκα Μοργκερίνι, ζητώντας επίσης να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα